Gyógyító ostya mézzel, borssal

Gyógyító ostya mézzel, borssal

Beléptünk a karácsonyig tartó adventi ünnepkörbe, amely az elcsendesedés, a böjtölés időszaka is. Advent idején eleink számos hagyományt követtek, így András napján disznótort tartottak, később Borbála-ágat hajtattak, Lucakor pedig fokhagymával rajzoltak keresztet az állatok fejére. A Tamás-hájnak gyógyító erőt tulajdonítottak, és advent végén még a kántor kamrájába is jutott egy kis finomság.

Tovább a cikkre

Zöld dióval készül az Angyali bejgli

Zöld dióval készül az Angyali bejgli

Pisztáciát, tökmagot, kávét, de még vörösbort is felhasználtak a cukrászok süteményeik elkészítéséhez az első alkalommal kiírt Év Bejglije versenyen. A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete idén hagyományteremtő céllal hirdette meg a versengést, amelyen három kategóriában mérhették össze tudásukat a cukrászok.

Tovább a cikkre

Pincesor

Először került Badacsonyba a cím

Először került Badacsonyba a cím

Borbély Tamás, badacsonyi borász lett az Év Bortermelője. Idén a koronavírus-járvány miatt rendhagyó módon a Magyar Bor Akadémia online közvetítés során hirdette ki a győztest. Az év borásza családjának mondott köszönetet és reményét fejezte ki, hogy minél több badacsonyi bor kerül az ünnepi asztalokra.

Tovább a cikkre

Mentesen

Köténystaféta a kék kör jegyében

Köténystaféta a kék kör jegyében

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány november 9-15. között rendezvénysorozatot szervez a Diabétesz Világnap kapcsán. Az Egy Csepp EgészségFeszten egy héten át minden az egészségről szól: talkshow-k, ingyenes szűrések, tanácsadások, játékok, valamint ismeretterjesztő webinárok formájában. A Köténystaféta videós kihívásban közismert emberek főznek saját konyhájukban.

Tovább a cikkre

Koffer

Álomvilágot idéző fatörzsek

Álomvilágot idéző fatörzsek

Franciaországban és a francia nyelvterületeken a karácsonyi menü csúcspontja a la bûche de Noël, vagyis a fatörzstorta. Az ünnepi vacsora elképzelhetetlen a fatörzsre emlékeztető desszert nélkül, ahogy bretagne-i osztriga nélkül sincs karácsonyi menü. De miért éppen fatörzset imitál a sütemény, és milyen hagyomány kötődik a történetéhez? Készül-e még napjainkban az eredeti fatörzs, és formája, ízvilága hogyan változik az évek során? Párizsi körképünkből kiderül.

Tovább a cikkre

Terülj, terülj!

Karácsonyi csomaggal jelentkezett a Salt

Karácsonyi csomaggal jelentkezett a Salt

A fővárosi Saltnál a korlátozások után sem állt meg az élet, kitartanak továbbra is dolgoznak és gondolkodnak. Újra kinyitották a Salt Delit, amelynek bővítették a kínálatát is. Ezen kívül extra ünnepi csomagokkal, karácsonyi ajándékötletekkel és privát vacsorával is készülnek.

Tovább a cikkre

Látogatás húsmennyországban

Látogatás húsmennyországban

Gödöllő centrumától és a HÉV-vonaltól nem messze áll egy villa. Fehér és drapp falaival olyan, akár egy mesebeli kiskastély. Hatalmas emeleti ablaka alatt a Rub & Roll Villa felirat világít, ami sejteti: belépve nem letűnt korok kissé avítt kiállítása vár a vendégre. Helyette hamburgerek, steakek és mennyei BBQ-húsok világába válthatunk belépőt. És ez csak a kezdet.

Tovább a cikkre

Feke Zoltán:

Feke Zoltán: "A penge élén táncolunk"

Ha kell, egyedül főz meg minden ételt és viszi a hátán saját vállalkozását. Feke Zoltán, a többszörös Bib Gourmand-díjas Petrus tulajdonos-séfje nem arról híres, hogy menekül a munka előtt, ám a koronavírus-járvány még őt is próbára tette. Nem adta fel, újabb és újabb terveken töri a fejét, hamarosan például food truckot nyit az étterme kirakatában. És osztrigát kínál majd pezsgővel.

Tovább a cikkre

Kávéház

Ez a kávézó Sissinek is tetszene

Ez a kávézó Sissinek is tetszene

Illatozó pisztáciás csigát majszolunk a város főterén, hozzá minőségi dupla presszót kortyolunk. Szerencsére manapság Magyarországon egyre több helyszín szóba jöhetne, ahol reggelinket elkölthetnénk, de mi ezúttal a délnyugati végeken, Nagykanizsán jártunk. Az egyre terjedő új kávéházi kultúra jeles képviselője a császárnéval szemező Norma.

Tovább a cikkre