A közönségnél a Bori Mami volt a sztár

A közönségnél a Bori Mami volt a sztár

Idén is hatalmas volt az érdeklődés a legszínvonalasabb hazai gasztrofesztivál iránt, amit bizonyít, hogy az esemény négy napja alatt több mint húszezren látogattak el az OTP Bank Gourmet Fesztiválra. A fesztivál zárónapján megszavazták a legjobb ételt és standot, valamint kiosztották a közönségdíjat is.

Tovább a cikkre

Costa Ricában elájultak a „magyar” kávétól

Costa Ricában elájultak a „magyar” kávétól

Tavaly ősszel számoltunk be arról, hogy a szekszárdi Lucky Cap pörkölő milyen kincsre akadt, amikor egy alkalommal Costa Ricából rendelt zöld kávét. A tételről nemcsak az derült ki, hogy fantasztikusan harmonikus, de az is, hogy termelője magyar, akit Bányai Lászlónak hívnak. Tóth Sándor, a pörkölő tulajdonosa a kávét ezért egyszerűen csak Bányaira keresztelte. Mint lapunknak elmondta, nagy az esély rá, hogy hamarosan a Bányai különböző variánsaival is találkozhatunk majd, mert egy cseppet sem hétköznapi együttműködés lett az ismeretségből.

Tovább a cikkre

Pincesor

Nyitott pincék, hallal, vaddal

Nyitott pincék, hallal, vaddal

Ahogy haladunk a nyárba, egyre több szabadtéri boros esemény várja a borisszákat. A szekszárdi borvidék pincészetei tartják a hagyományt, és a pünkösdi hosszú hétvégén újra nyitott pinceajtókkal és kiváló borokkal várják az érdeklődőket. A városban pedig hal-, valamint vadételeket kóstolhatnak a vendégek. 

Tovább a cikkre

A rozénak a frissesség az előnye

A rozénak a frissesség az előnye

A nagy melegben mindig jólesik egy hűs rozé, esetleg rozéfröccs, ráadásul a rozé gyümölcsössége, könnyedsége miatt gyakorlatilag minden ételhez jól illeszkedik – vélekedik a 2013-ban Év Bortermelőjének választott Gálné Dignisz Éva. A Gál Szőlőbirtok és Pincészet borásza a közelgő Rosalia Fesztivál kapcsán megemlítette azt is: tapasztalatai szerint a hölgyek is kifejezetten szeretik a rozét sokféle árnyalata, lágysága és üdesége miatt.

Tovább a cikkre

Mindenmentes

Drasztikusan nőtt a cukorbeteg gyerekek száma

Drasztikusan nőtt a cukorbeteg gyerekek száma

Hírességek is közreműködnek abban az új általános iskolai diabétesz oktatási programban, amelyben diákok, tanárok, sőt a gyerekek szülei is átfogó ismereteket szerezhetnek a cukorbetegségről. A programot a Nemzetközi Diabétesz Szövetség hozta létre részben azért, hogy a cukorbeteg gyerekeket elfogadják az iskolákban - hangzott el az Egy Csepp Figyelem Alapítvány sajtóeseményén. Ez a tudáspróba is része lesz az oktatási programnak, amelyben a civil szervezet is közreműködik a következő tanévben.

Tovább a cikkre

Fűben, fában

Akác, bodza palacsintatésztába mártva

Akác, bodza palacsintatésztába mártva

Nagyszüleinknek még természetes volt, hogy az akácot meg lehet enni. Akár nyersen, akár megsütve. Mára a legtöbb konyhából eltűnt az illatos virág, ám Halmos Monika ebbe nem törődik bele, amikor csak teheti, az ehető virágokból készült recepteket népszerűsíti. Akácra, bodzára is akad szakácskönyveiben rengeteg ötlet, amelyekből a napokban adott ízelítőt a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban.

Tovább a cikkre

Édes élet

Bazsalikomos málna lett az év fagyija

Bazsalikomos málna lett az év fagyija

Maracuja mandularopogóssal, rebarbarás-epres Philadelphia, kesudió datolyalekvárral vagy sós vanília, ropogós tökmag pralinéval – íme néhány ízkombináció azok közül, amelyek díjat nyerte Szegeden, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete által rendezett Év Fagylaltja versenyen. A fődíjat Somogyi Renáta érdemelte ki bazsalikomos málna kreációjáért.

Tovább a cikkre

Bazsalikom, tea, uborka: mind macaronba való

Bazsalikom, tea, uborka: mind macaronba való

Egy kis mandulaliszt, cukor, tojás, meg egy kis rozé. Hogy mit keres a bor az édességben? Megtudhatták mindazok, akik ellátogattak az ismét megrendezett Macaron Napra. Bár a hétköznap rendezett különleges eseményen szellősen voltak a látogatók, az estig tartó macaron dzsemborin nem maradtak kielégítetlenül az édesszájúak, akik egészen különleges kreációkat kóstolhattak.

Tovább a cikkre

Terülj, terülj

Tiszta, friss, harsány ízek

Tiszta, friss, harsány ízek

A napokban Koppenhága két ékkövében, a Geraniumban és a Nomában járt egy kis magyar csapat, amelynek tagja volt az ismert gasztronómiai szakember, Csapody Balázs is. A balatonszemesi Kistücsök tulajdonosa kiemelte: magyar ember számára felfoghatatlan a fejlődés a dán fővárosban, ahol az éttermek a legmesszebbmenőkig kiaknázzák a helyben rendelkezésre álló alapanyagokban rejlő lehetőségeket. Csapody Balázs szerint ezt az utat kellene követnie a hazai gasztronómiánk is.

Tovább a cikkre

Emelik a lécet a Gourmet Fesztivál szervezői

Emelik a lécet a Gourmet Fesztivál szervezői

A legenda kategóriába sorolom, hogy a hétköznapiság és a magas minőség nem fér meg egymás mellett – mondta lapunknak Nemes Richárd, a Gourmet Fesztivál főszervezője. Szerinte a mindennapi ételekkel is lehet „aha” élményt szerezni, missziójuk, hogy az embereknek bebizonyítsák: a megszokott ételeken is lehet mindig csavarni egyet. Vallja, hogy még bőven van hová fejlődnie a honi gasztronómiának a szezonalitás és a regionalitás terén.

Tovább a cikkre

Kávéház

Pipázó róka a Hold utcában

Pipázó róka a Hold utcában

Budapest gourmet piacán, a Hold utcai csarnok földszintjén nyílt extravagáns kávézó a közelmúltban. A By Beans Coffee az Industreal által tervezett merész, ipari stílusú kávézó, amely hangulatában és választékában is üde színfoltja a patinás piacnak.

Tovább a cikkre

Copyright PuzzleMedia 2017