Álomvilágot idéző fatörzsek

Franciaországban és a francia nyelvterületeken a karácsonyi menü csúcspontja a la bûche de Noël, vagyis a fatörzstorta. Az ünnepi vacsora elképzelhetetlen a fatörzsre emlékeztető desszert nélkül, ahogy bretagne-i osztriga nélkül sincs karácsonyi menü. De miért éppen fatörzset imitál a sütemény, és milyen hagyomány kötődik a történetéhez? Készül-e még napjainkban az eredeti fatörzs, és formája, ízvilága hogyan változik az évek során? Párizsi körképünkből kiderül.

Cikk folytatása

Ahol a Portás a vendég mellé ül. Vagy fekszik.

A Zala megyei Bázakerettye, bár még strandfürdővel is rendelkezik, nem tartozik a legnépszerűbb úti célok közé. Alaptalanul. Csupán pár napot töltöttünk a határhoz közeli településen, de már most indulnánk vissza. Képeskönyvekbe illő színes erdőség, tiszta levegő, és a település határában található Bonne Chance révén kiváló konyha várja a turistákat.

Cikk folytatása

Étterem a légvédelmi toronyban

A koronavírus-járvány miatt november 1-ig biztosan zárva maradnak a határok. Bécsben azonban ettől még nem állt meg az élet: a városközponttól a peremkerületekig több új hely nyílt, amelyeket később akár érdemes lesz felkeresni. Egy divatos lokál az elővárosban, egy bár a művészetek kedvelőinek, egy újragondolt fogadó a hipstereknek.

Cikk folytatása

Lágy marhapofa barokk freskók alatt

Letámadtuk Sopront, napokig kutattunk, kóstoltunk és jegyzeteltünk. Többségében kellemes élményekkel gazdagodtunk, olykor egészen meghökkentő vagy unikális helyekbe, ételekbe futottunk. zavarba ejtőekkel. Összességében elmondható: a környéken mindenki találhat neki tetsző vendéglátóhelyet, kávézót, cukrászdát. Íme a Sopron környéki tesztelésünk eredménye.

Cikk folytatása

Egyből félszáz szlovén étterem a Michelin célkeresztjében

Először jelent meg a Michelin dél-nyugati szomszédunk minőségi éttermeit lajstromozó vörös könyve. A kétmilliós ország debütálása parádésra sikerült: a korábban a világ legjobb női séfjének választott Ana Roš által vezetett Hiša Franko két, míg további öt étterem egy csillagot kapott. Az étteremajánló kilenc vendéglátóhelyet talált érdemesnek a Bib Gourmand minősítésre.

Cikk folytatása

Osztrák specialitások nyomában

Megváltozott a világ, másképp éljük a mindennapjainkat, az országok bezárkóztak. Bár az utazás, a felfedezés izgalmát és örömét nem tudjuk visszaadni, igyekszünk feldobni az otthonaikba szorult olvasók hangulatát néhány színes történettel. S az írás végére talán az elhatározás is megszületik: az olvasó elkészíti az osztrák specialitásokat.

Cikk folytatása

Korea, az erjesztés Mekkája

Mi a különbség a kínai, a japán és a koreai konyha között? Sokan úgy vélik, a kínai zsírosabb, a japán íztelenebb a koreaihoz képest, amiért a kínaiak és japánok biztosan összehúznák a szemöldöküket. Természetesen okkal, mert ahogy Európában, úgy Ázsiában is minden nemzet konyhájának megvannak a maga sajátosságai, még ha elő is fordulnak átfedések. De akkor milyen a koreai konyha? Ha képbe akar kerülni az alapokkal, olvasson tovább!

Cikk folytatása

Párizsi terrine-kóstoló tanulságokkal

Párizs a világ gasztronómiai fővárosa. Nem csak azért, mert majdnem százhúsz Michelin-csillagos étterem várja az ínyenceket, lényegében nyugodt szívvel betérhetünk bármelyik vendéglátóhelyre, legyen az egy café vagy bisztró. Kevés az esély a csalódásra, akár egyszerűbb ételeket, akár szofisztikáltabb fogásokat kóstolunk. Íme egy csokorra való az megfizethetőbb szegmensből.

Cikk folytatása

Krampusz, rizling, mákos csók

Alsó-Ausztria természeti bája, izgalmas tájai a mesék birodalmába repítenek: lovagi várakba, barokk kastélyokba, középkori apátságokba. Hamarosan itt az advent, közeleg a karácsony, engedjünk Alsó-Ausztria vonzerejének. Forralt bor, sült gesztenye, karácsonyi mákos csók és mézeskalácsillat – a régió megannyi különlegességgel várja a magyar turistákat.

Cikk folytatása

Jubileumi csokoládéünnep Párizsban

Kortyolt már csokoládé ízű pezsgőt? Kóstolt már kolbászos macaront? Ha ilyen különleges élményekre vágyik, és elidőzne rózsaszín nugátok, csokoládészerszámok, kakaófák színes termései, fehér-, ruby-, tej- és étcsokoládék, drazsék, bonbonok, kekszek, fagylaltok és sütemények társaságában, jövőre meg se álljon Párizsig! A múlt héten az édességek mennyországa várta a francia főváros édesszájúit, mi is ott voltunk a 25. Salon du Chocolaton, ahol még magyar kiállítóval is találkoztunk. 

Cikk folytatása

Copyright PuzzleMedia 2017