Palacsintával ünnepelnek a franciák

Franciaországban február 2-án kis túlzással az egész ország palacsintát fogyaszt. Ahogy Vízkereszt napján a királyok lepénye kerül az asztalokra, úgy a Chandeleur, vagyis a Gyertyaszentelő Boldogasszony – Jézus bemutatása napján a palacsinta. És miért pont palacsintát sütnek ezen a napon? Egyszerű a magyarázat.

 

A néprajtudósok szerint babonából fogyasztanak a franciák palacsintát február 2-án. A Chandeleur kapcsán az a nézet terjedt el ugyanis a nép körében, hogy ha ezen a napon a földművesek nem sütnek palacsintát, abban az évben silány búzatermésre számíthatnak.
palacsinta parizs blun03

A sütés módszerét ugyancsak komoly rituálé kíséri, de napjainkban kötve hiszem, hogy ezt bárki is betartja. Arról pedig, gondolom, senkit sem kell meggyőzni, hogy a franciák mennyire kiváló sós és édes palacsintákat, hajdinalisztes, Bretagne-ból származó galette-ket tudnak sütni, amelyre lassan a fél világot rászoktatták.
palacsinta parizs bisou02

Bár Párizsban az utcákon egészen finom sós vagy édes óriási palacsintákat ehetünk, összeállításomban olyan beülős, jó hangulatú, klassz belső terű párizsi palacsintázó helyek szerepelnek, ahol vagy már én is jártam, kóstoltam a palacsintájukat és nekem ízlett, vagy csak pozitív visszajelzést kaptam a helyről. És ne feledjék: a francia palacsintához egy pohár hűs, száraz almabor, cidre is dukál!

L’ATELIER 

A kézműves palacsintázóban 7-14 euró közötti árkategórában rengeteg sós és édes palacsinta közül választhatunk. Háromféle menüt javasolnak, ebből egy a gyereknek szól. Cím: 15 Rue Sainte-Cécile, 9. kerület Párizs. A további 3 párizsi címüket a honlapjukon találhatják: L’Atelier.

BLÜN

A palacsintázóban az egészséges étkezésé a főszerep, ezért itt inkább galette-ket kínálnak 4-12 euró között. A palacsinta sós változatai sem ragadnak le a klasszikus tojás/sonka/sajt hármasnál, sokkal eredetibb receptek közül választhatunk, többségüket sok zöldséggel kínálják. Cím: 17 Rue Saint-Marc, 2. kerület.palacsinta parizs blun01

 

BISOUS

A Puszi nevű palacsintázó a Blün közelében található a szinte csak éttermekből álló Panoramas passzázsban. Kínálatukban szintén egyedi változatú palacsintákat kóstolhatunk. A sós változatokat sokszor annyira gazdagon töltik, hogy már nem biztos, hogy marad hely az desszert palacsintának. Cím: 62-64 Passage des Panoramas, 2. kerület.

palacsinta parizs bisou01

 

BREIZH Café

Csak Párizsban négy hellyel büszkélkedhet a rendkívül népszerű és a Michelin által is ajánlott palacsintázó, ezért jobb, ha foglalunk. Minőségi alapanyagokkal, eredeti bretagne-i recept alapján készítik a nemcsak különböző ízű, hanem eltérő formákra hajtott, tekert, szeletelt palacsintáikat. Különlegességük a tengeri finomságokkal készült sós palacsinták. Cím: 109 Rue Vieille du Temple, 3. kerület. A további címek a honlapjukon.

Fotó: Blün, Bisous

 

Copyright PuzzleMedia 2017