Ahol ingyen bor folyik a szökőkútból

Kóstolt már bort Európa legnagyobb borturisztikai eseményén? El tudja képzelni, mekkora lehet a világ legnagyobb söntése? Tudja-e, mi az a rothgipfler? Amennyiben nem, nincs más teendője, mint egy hétvégét eltölteni Alsó-Ausztriában, ahol novemberig részt vehet a Borősz eseménysorozatán. Nemcsak kérdéseire kap választ, de mellé remek borokat is kortyolhat.

 

Varázslatos időszak köszöntött be Alsó-Ausztriában, ami egészen novemberig tart. A helyiek több ezer turistával közösen ünneplik a bort és a gasztronómiát. Kerékpárral vagy túrabakancsban is látogatható a régió, amely nyolc borvidéket foglal magába. Az őszi rendezvénysorozatot, az úgynevezett Weinherbst, vagyis Borőszt, idén 24. alkalommal rendezik meg és több mint száz borúti településen hatszáznál is több rendezvény közül választhat a borturista. A Borősz Európa legnagyobb borturisztikai eseményévé nőtte ki magát.

also ausztria borősz 01

Az alsó-ausztriai borászok régi bortermelő hagyományokra támaszkodnak, miközben az innováció útját járják. Jól ismerik a vidék kitűnő termőtalaját, ami leginkább a zöldveltelini, a rajnai rizling, a fehér burgundi és a chardonnay fajtáinak kedvez, de termelnek pirosveltelinit, rothgipflert és zirfandlit is, melyek a heurigerekben, azaz a helyi, hagyományos borozókban ízlenek a legjobban.

also ausztria borősz 03

De vegyük sorra a régiót tájegységeit, hol, mit érdemes kóstolni, milyen látnivalók várják a turistákat! Retz egy igazi gyöngyszem a Weinviertelben, azaz a bornegyedben. Rendkívül gazdag kerékpárút hálózattal rendelkezik a település, a bringások egyik kedvence a Weinviertel DAC kerékpárút, mely szinte végig dűlők között vezet, már csak azért is, mert számtalan borozó, borászat és pincesor kínál lehetőséget a pihenésre és kóstolásra.also ausztria borősz 05

Retz festői főterén a velencei reneszánsz stílusban épült Verderber-ház, valamint a barokk és biedermeier épületek között úgy érzi az ember, mintha visszarepült volna a múltba. A városka még a föld alatt is tartogat látnivalót, hiszen ott található az az élménypince, amely 21 kilométer hosszú és 30 méter mély járataival Közép-Európa legnagyobb borospincéje. A működő szélmalmot és az Althof Retz szállodát szintén a város jelképeként tartják számon. A szeptember 27. és 29. között rendezett szüreti felvonuláson, a főtéren álló két szökőkútból ingyen fehér és vörösbort is kóstolhatnak a borkedvelők.

also ausztria borősz 04

Wachau, Ausztria talán leghíresebb borvidéke, az UNESCO világörökség része. A jobbára teraszos szőlőskertek a Dunára néznek és számos kerékpárút, mint az EuroVelo 6, azaz a Duna menti kerékpárút szeli át a vidéket. Várak és kastélyok, valamint számos borozó érintésével fedezhetjük fel környéket és kóstolhatjuk meg a méltán híres rizlingeket. A bencés rendi melki apátság évszázadokon át gyűjtögetett könyvtárát érdemes megtekinteni. 

also ausztria borősz 081

Dürnsteinban, a több mint 300 éves Domäne Wachau borászatnál egy kóstoló alkalmával megtudhatjuk, milyen szigorú minősítési kritériumok alapján készülnek a borok. Október 19-ig szombatonként a pincét is meg lehet tekinteni a 14 órakor tartott vezetés alatt. A Spitzi Borősz keretében (szeptember 27. és október 13. között) a település borászai megnyitják pincéiket.

also ausztria borősz 11

A Thermenregion (termálrégió) legnagyobb boros rendezvénye egy túrára invitál, mely az első bécsi vízvezeték túraút egy szakaszán, 10 kilométeren húzódik Mödling és Bad Vöslau között. A Genussmeile rendezvényen 80 borász és vendéglátó a világ leghosszabb söntésévé alakítja ezen a szakaszon a szőlőskerteket.

also ausztria borősz 02

Európa legnagyobb szabadtéri képkiállítása, a LaGacilly még szeptember 30-ig várja a látogatóit Baden bei Wien parkjaiban, ami szintén ebben a régióban található. A környéken ajánlott még meglátogatni Heiligenkreuz apátságát is, mely számos magyar vonatkozással rendelkezik. Ahogy megtekintésre érdemes a Mayerling vadászkastély is, a Habsburg dinasztia egyik tragédiájának helyszíne. Ha felkeresi Laxenburg kastélyát, a terjedelmes parkban akár csónakázhat is.

also aut 02

A Kremstal borvidék nyüzsgő kulturális életéről, múzeumairól, az újonnan nyitott tartományi galériájáról, a barokk göttweigi apátságról és természetesen a zöldveltelinikről, valamint az elegánsan minerális rizlingjeiről híres. A vidék jellegzetes borai a „Sandgrube 13 wein.sinn” nevű helyszínen, egy helyen kóstolhatók meg. A kóstolásra érdemes felkeresni Rohrdorfot, Ausztria egyik legszebb pincesorát.

also ausztria borősz 06

A Kamptalban, különösen Langenloisban sorakoznak a többszázéves hagyománnyal rendelkező borászatok, amelyek között feltűnnek a modern építészet remekei is, így a Loisium szálloda és boros élményvilág. Az Ursin Haus vinotéka 55 helyi borász több mint 200 borát mutatja be, illetve itt kérhető el a kóstolókészlet és egy trezorkulcs a WEINWEG Langenlois 5,5 kilométeres túraúthoz is. Az ősrégi útvonal mentén varázslatos szőlőhegyek fekszenek, melyeket pihenők és kóstolási lehetőséggel rendelkező bortrezorok szegélyeznek. A heiligensteini dűlő rizlingjei legendásan jók.

also ausztria borősz 10

A Wagram borvidéken Tullnerfeld és Klosterneuburg között a Pirosveltelini fajta érzi igazán otthon magát. Grafeneggben, a kastélypark területén komolyzenei koncertek színesítik a borvidék kulturális életét. A Carnuntum borvidéken Bécs és Pozsony között leginkább kékfrankos, blauer zweigelt és zöldveltelini terem. Három kastély, Eckartsau, Hof és Orth, valamint a Donau-Auen Nemzeti Park is a látnivalók között szerepel. Carnuntumban pedig megtekinthető a római kori város. A Traisental borvidék talaján gyümölcsös és fűszeres zöldveltelini és ásványos rizling terem. A Dunától délre, a borvidéken húzódó Traisental-kerékpárúton található Herzogenburg apátsága és St.Pölten, a tartomány központja csodás barokk belvárosával.

 

Copyright PuzzleMedia 2017