Jubileumi csokoládéünnep Párizsban

Kortyolt már csokoládé ízű pezsgőt? Kóstolt már kolbászos macaront? Ha ilyen különleges élményekre vágyik, és elidőzne rózsaszín nugátok, csokoládészerszámok, kakaófák színes termései, fehér-, ruby-, tej- és étcsokoládék, drazsék, bonbonok, kekszek, fagylaltok és sütemények társaságában, jövőre meg se álljon Párizsig! A múlt héten az édességek mennyországa várta a francia főváros édesszájúit, mi is ott voltunk a 25. Salon du Chocolaton, ahol még magyar kiállítóval is találkoztunk. 

 

Szinte rögtön a bejáratnál ér bennünket az első meglepetés, ahol szinte nekimegyünk egy hatalmas chocoMe standnak, körülötte egymást tapossák a vendégek a gálánsan osztogatott finomságokért. A pultban franciául folyékonyan beszélő eladók kínálják a magyar vállalkozás édességeit, ahogy Mészáros Gábor tulajdonos elmondja, másképp nem is lehetne itt megjelenni, hiszen a látogatók nagy része francia. (Kiállított még a Caffé Perté is, igaz az ő standjukra nem jutottunk el.)

salon du chocolat 01

Ám hogy legalább két hazai vállalkozás is képviseli az országot, hatalmas dolog. Ez azonnal világossá válik a kiállítók listáját böngészve, majd a csarnokban sétálva-tolongva. A világ minden részéről érkeztek ugyanis kiállítók, természetesen a legtöbben Franciaországból, de az összes nagy csokoládégyártó ország képviselőit is megtaláljuk, így Svájc, Belgium, Olaszország, Japán számos standdal szerepel. Utóbbi ország gyártói, a rendezvény díszvendégeként az óriási terem számos pontján feltűnnek.

salon du chocolat 35

De térjünk vissza még egy szó erejéig a kiállítókhoz, hiszen a nagy dél-amerikai és afrikai kakaótermelő nemzetek mellett olyan – számunkra – egzotikus országos is eljöttek a 25. jubileumi Salon du Chocolatra, mint Sao Tomé és Principe, Fülöp-szigetek, Haiti, Togo, Pápua Új-Guinea, Görögország, Libanon, Románia, Szaúd-Arábia, India vagy Tahiti.

salon du chocolat 24

S hogy miként képzelje el a kiállítást az olvasó? Nos, gondoljon a BNV legnagyobb csarnokára, azt szorozza meg kettővel, az érdeklődők számát meg tízzel. A gigantikus méretű kiállítótér számos pontján futhat bele a látogató különböző programokba. Az egyik sarokban hatalmas színpadon koncertek, tánc- és divatbemutatók zajlanak, nem is akármilyenek: neves csokoládékészítők és dizájnerek fogtak össze, hogy a jubileumi show-ra olyan kreációkat tervezzenek, amelyek prezentálják a csokoládé 500 éves történetét.

salon du chocolat 50

Az egyik hosszanti oldalon különböző témákban tartott pódiumbeszélgetések zajlanak, míg a terem közepén cukrászbajnokság. A Nemzetközi Francia Cukrászat Trófeáért küzdenek a résztvevők, az elkerített résszel szemben nézőtér magasodik, a konyhapultok előtt kivetítőkön követhetik a versenyt a nézők.

salon du chocolat 05

Külön cukrász zónát is kijelöltek, ahol olyan neves francia nagyságok bemutatóit nézhetik az érdeklődők, mint Nicolas Guercio, a Hotel Lutetia, Julien Delhome a Hotel du Louvre, Eddie Benghanem a Waldorf Astoria Trianon Palace Versailles, Nicolas Paciello a Hotel Barrière Le Fouquet’s Paris vagy Florence Lesage a Westin Paris Vendôme mestercukrászáét.

salon du chocolat 21

A látogatók mindemellett megismerhetik a legújabb karácsonyi süti trendeket, ideális tea-süti párosításokat ismerhetnek meg, az „üvegkonyhában” pedig a cukrászok a nézők szeme előtt készítenek válogatott finomságokat. A csarnok egy másik sarkában gyermekbirodalom kapott helyet színpaddal, ahol sütit készíthetnek a kicsik, és persze rengeteg játék is várja őket. A felnőtteket – közülük is inkább a férfiakat – pedig egy szépségkirálynő, aki készséggel áll modellt minden egyes szelfihez.

salon du chocolat 17

E látványosságokat, programokat kötik össze a kiállítók utcái, szinte megszámlálhatatlan termékkel. Nem vállalkozunk arra, hogy minden portékát, termelőt, kereskedőt, gyártót bemutassunk, mert az a lehetetlennel volna egyenlő. Egyszerűen belevetjük magunkat a tömegbe, és sodródunk, csodálkozunk, nézelődünk, na és persze kóstolunk becsülettel. Süteményt például a párizsi Notre Patisserie-nél, ahol olyan – nem túlzás – mennyi tarte-okba futunk bele, hogy nincs szó leírni azok fenségességét.

salon du chocolat 14

Egyikünk áfonyás kosárkát, másikunk passion fruitos kockát kóstol, feledhetetlen élményt szerezve magunknak. A franciák hozzáállásáról csak annyit: enyhén savanykás édességre vágyunk a számos csokoládé, drazsé, nugát kóstolása után, ezért azt kérdezzük, van-e sárgabarackos sütemény. A tulajdonos csóválja a fejét, elnézést kér, és közli, sajnos azzal nem tud szolgálni, mert nincs szezonja a gyümölcsnek… Helyette kínálja a passion fruitost, mi meg hálát adunk a sorsnak, hogy véget ért a barackidény.

salon du chocolat 30

Különleges és gazdag standok követik egymást, hol az innovációra, másutt az edukációra helyezik a hangsúlyt. A látogató, aki egyébként csak az üzletekben találkozik a csokoládéval, képet kaphat arról, mi történik a kakaóbabbal a szüret után, a babot hogyan dolgozzák fel, hogyan pörkölik, és miként lesz belőle csokoládé. Akit a falatokon túl a továbbgondolás is érdekel, elidőzhet a csokoládé szobrászok standjánál, másokat a különböző színű csokoládézuhatagok késztetnek fotózásra. Akit pedig csak kóstolás érdekel, egész álló nap válogathat az óriási nugáthegyek vagy a bonbon- és drazséoázisok között.

salon du chocolat 40

Ilyen sokféle macaront valószínűleg sehol nem lehet látni és kóstolni egy helyen, mint a Salonon. S nemcsak a hagyományos ízekben, olyannyira nem, hogy az Aunay-sous-Auneau-ból érkező Lesmacarondises-nál több tucat sós macaront is megízlelhetnek a bátrak. A kecskesajtos-mézes, a libamájas fügés vagy a vargányás még hagyján, de a Szent Jakab kagylós-chorizós, a fokhagymás-gyógynövényes vagy a füstölt lazacos-kapros már igazán az ínyenceknek való falatok.

salon du chocolat 31

És a különlegességek sora tovább is folytatható, hiszen egy másik standon csokoládé ízű pezsgőt kóstolhatunk. Ez nem vicc, és a legjobb az egészben, hogy a belga Chocolate in a bottle itala mindkét minőségében kiváló, amellett, hogy végtelen nemes ital, enyhén átszűrődik rajta a kakaó aromája. A lokereni cég mindenből a legjobbat teszi az üvegbe, belga csokoládét és francia chardonnay-t; a kakaót egy különleges eljárással adják a szőlőhöz, hogy a bor tiszta maradjon.

salon du chocolat 07

Persze, aki kíváncsi rá, megkóstolhatja a pörkölt, sőt akár a nyers kakaóbabot is, csak hogy tudja, miből lesz a cserebogár. Utóbbit rágcsálva gondolkodunk el rajta: milyen végtelen furmányos az emberi elme, hogy e kissé zöldségízű magban meglátta egykor a fantáziát.

salon du chocolat 37

Persze nemcsak édességgel lehet találkozni, vásárolni: nem Franciaországban lennénk, ha nem kínálnának az édesség mellett libamájat, kolbászt, sajtot, lekvárt, mézet, krémeket, fűszereket, italokat és egyéb minőségi élelmiszereket. És akkor a kakaóból készült kozmetikumok széles tárházát még meg sem említettük.

Fotó: Gourmet Riporter, Thomas Raff (Salon du Chocolat)

 

Copyright PuzzleMedia 2017