A tonhal minden porcikája értékes

A tonhal minden porcikája értékes

Évente egyszer az Atlanti-óceánból a Földközi-tenger keleti medencéjébe úsznak, hogy szaporodásukat biztosítsák. A hatalmas út végén nagyon legyengülnek, a visszaúton pedig befogják őket. Ám a motorcsónak sebességgel közlekedő kékúszójú tonhalaknak ezt követően igen jó soruk lesz, mert életük végéig szardíniával etetik őket. Egy kékúszójú bontásán jártunk.

Tovább a cikkre

Meghozta eredményét az edukáció

Meghozta eredményét az edukáció

Szaloncukor nélkül a magyaroknak nincs karácsony. Az egykor fondant-ból készült ünnepi cukorka igazi hungarikum, amelyért a vásárlók hajlandók mind többet áldozni. A magyar vevők egyre inkább a magas minőségű szaloncukrokat keresik, és ha tehetik, kerülik az olcsó, kis élvezeti értékű, bevonómasszás termékeket.

Tovább a cikkre

Nem csupán finom, gyógyít is a szeder

Őszi erdei, mezei séták alkalmával gyakran találkozhatnak az erdőjárók szederbokrokkal, amelyről jó kedvvel szedegetik le az igen ízletes gyümölcsöt. Ám a növénynek nemcsak a fekete gyümölcsét érdemes elfogyasztani, hiszen a leveléből főzött tea számos nyavalyát orvosolhat.

 

Az erdei szeder forrázata leginkább az ízületi betegségekre (reuma, köszvény) és a cukorbetegségre hatásos – javasol gyógymódot Szabó Gyuri bácsi, a bükki füvesember. Az immunrendszer hibás működését, vérszegénységet, fogínyvérzést, lázat, bőrkiütést, menstruációs rendellenességeket szintén kezelhetünk vele. Élénkítő és méregtelenítő hatása egyaránt ismert, utóbbi teszi alkalmassá a köszvény gyógyítására. A szeder antibakteriális tulajdonsága miatt a húgyúti betegségeket, a fehérfolyást ugyancsak kezelhetjük vele. Tannintartalma miatt összehúzó hatású, ezért eredményes hasmenés ellen, ahogy izzasztásra és vizelethajtásra is használják.

szeder02

Kezdődő cukorbetegségre napi 1-2 csészével közvetlenül főétkezés(ek) után, köszvényre napi 1 csészével kell inni bármikor a nap folyamán. Hasmenésre napi 3 csészével étkezések között (ilyenkor néhány perc főzéssel készítjük a teát, mert az összehúzó hatású cserzőanyagok így jobban kioldódnak).

Vizelethajtásra reggel egy csészével, immunrendszer erősítésre, vérszegénységre, méregtelenítésre napi egy csészével bármikor lehet fogyasztani a teát a nap folyamán. Gyulladásokra naponta 3 csészével étkezés előtt érdemes inni, míg köszvény ellen napi egy csészével málnalevéllel 1-1 arányban összekeverve.

Fotó: gardensworld.com, bhmpics.com

Copyright PuzzleMedia 2017