Ördögszekérgomba illett a borjúnyelvhez

Ördögszekérgomba illett a borjúnyelvhez

Hazatért a magyar csapat Malajziából, ahol derekasan helytálltak a WorldChefs szakács- és cukrászversenyen. A 105 tagország tízmillió gasztronómiai szakemberét tömörítő World Association of Chefs Societes (röviden WorldChefs) által szervezett versenyen a 2017-es kontinentális régiódöntőkön legjobban szerepelt szakács- és cukrászcsapatok mérték össze tudásukat. A magyarok derekasan helytálltak. 

Tovább a cikkre

A lovagnak öltözött kakas és a kétfarkú sellő

A lovagnak öltözött kakas és a kétfarkú sellő

Négy pisztráng fekszik egy fatálon. Mellettük három tyúkfi hever sütésre készen, egy nagy tálban gyümölcsök, fonott kasban tojás, cserépcsuporban méz. A királyi konyhát gyertyák és a nap beszűrődő fénye világítja be, végtelen sejtelmes a hangulat. Mintha a visegrádi palotában megállt volna az idő. Csak egy valami árulkodik arról, hogy nem ültünk időgépbe: a konyhalányok pizzát falatoznak.

Tovább a cikkre

Nem csupán finom, gyógyít is a szeder

Őszi erdei, mezei séták alkalmával gyakran találkozhatnak az erdőjárók szederbokrokkal, amelyről jó kedvvel szedegetik le az igen ízletes gyümölcsöt. Ám a növénynek nemcsak a fekete gyümölcsét érdemes elfogyasztani, hiszen a leveléből főzött tea számos nyavalyát orvosolhat.

 

Az erdei szeder forrázata leginkább az ízületi betegségekre (reuma, köszvény) és a cukorbetegségre hatásos – javasol gyógymódot Szabó Gyuri bácsi, a bükki füvesember. Az immunrendszer hibás működését, vérszegénységet, fogínyvérzést, lázat, bőrkiütést, menstruációs rendellenességeket szintén kezelhetünk vele. Élénkítő és méregtelenítő hatása egyaránt ismert, utóbbi teszi alkalmassá a köszvény gyógyítására. A szeder antibakteriális tulajdonsága miatt a húgyúti betegségeket, a fehérfolyást ugyancsak kezelhetjük vele. Tannintartalma miatt összehúzó hatású, ezért eredményes hasmenés ellen, ahogy izzasztásra és vizelethajtásra is használják.

szeder02

Kezdődő cukorbetegségre napi 1-2 csészével közvetlenül főétkezés(ek) után, köszvényre napi 1 csészével kell inni bármikor a nap folyamán. Hasmenésre napi 3 csészével étkezések között (ilyenkor néhány perc főzéssel készítjük a teát, mert az összehúzó hatású cserzőanyagok így jobban kioldódnak).

Vizelethajtásra reggel egy csészével, immunrendszer erősítésre, vérszegénységre, méregtelenítésre napi egy csészével bármikor lehet fogyasztani a teát a nap folyamán. Gyulladásokra naponta 3 csészével étkezés előtt érdemes inni, míg köszvény ellen napi egy csészével málnalevéllel 1-1 arányban összekeverve.

Fotó: gardensworld.com, bhmpics.com

Copyright PuzzleMedia 2017