Kóstoljon a francia konyha remekeiből!

Kóstoljon a francia konyha remekeiből!

Magyar éttermek is csatlakoznak a Gout de France/Good France kezdeményezéshez, amelynek során március 21. és 24. között öt kontinens százötven országának séfjei ünneplik a francia gasztronómiát, valamint a fenntartható fejlődést. Magyarországon nyolc fővárosi és három vidéki étteremben kóstolhatnak a vendégek francia fogásokat. 

Tovább a cikkre

Somlói illatfelhőbe csomagolva

Somlói illatfelhőbe csomagolva

A Costes eddig is úttörőnek számított a magyar gasztronómiában, elég, ha csak azt említjük, hogy elsőként szereztek Michelin-csillagot a hazai éttermek közül. Most azonban egészen hihetetlen vállalkozásba fogtak: a híres parfümőr, Minya Viktória alkotott Palágyi Eszter séf desszertjei mellé egyedi illatokat.

Tovább a cikkre

Alma mogyoróval, csokoládéval

Az alma olyan gyümölcs, amely szinte minden más élelmiszerrel könnyen összepárosítható – vélekedett Mihályi László, a váci Mihályi Patisserie tulajdonosa. Bizonyságul mogyorókrémes almás linzert készített azon az eseményen, amelyet a második alkalommal szervezett, almafogyasztást népszerűsítő kampány apropóján rendeztek.

 

A mestercukrász omlós linzertésztát készített liszt, mandulaliszt, vaj, egy tojás, porcukor és egy csipet só hozzáadásával. Miután elkészült, almaraguval töltötte meg a tarte-okat. A raguhoz 5 közepes méretű almát, cukrot, vajat, vaníliát és egy kupica körte pálinkát használt fel. A tésztakosarak belsejét megkente olvasztott csokoládéval, erre merte az almaragut, amelynek elegyengetett tetejére mogyorókrémet nyomott habzsákból. Háziasszonyoknak ujjgyakorlat, aki nem bíbelődne vele, látogasson el Vácra Mihályi úrhoz. Megéri.

alma 02

 

A mogyorókrémes almás linzer azonban csak egy a megszámlálhatatlan almás recept közül, hagyományos almás étele szinte minden tájegységnek van. Az almát nemcsak süteményekhez használhatjuk, hanem csatnihoz is, emellett számtalan módon elkészíthető. Fogyaszthatjuk nyersen, lekvár, befőtt vagy komptó formájában, ahogy sokan kedvelik az almachipset, a szűrt és szűretlen gyümölcslevet vagy az akár étkezéshez az almaecetet.

– Itt az ősz és vele együtt elérkezett az almaszezon is – mondta Feldmann Zsolt, az Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelő helyettes államtitkára a most induló almakampány kapcsán. Az almát mindenki ismeri, szereti, nem meglepő, ha a gyümölcsöket figyelembe véve a legnagyobb területen és a legnagyobb mennyiségben termelik Magyarországon, s a déli gyümölcsök mellett az almából fogy a legtöbb is a piacokon, áruházakban. Az alma másik előnye, hogy a szezonális gyümölcsökkel ellentétben szinte egész évben elérhető.

– Az alma mindennapi fogyasztása egészségünk védelme szempontjából kiemelten fontos, hiszen az antioxidánsokat is tartalmazó gyümölcs vitaminokban, rostokban és ásványi anyagokban is gazdag. Nem vitás, kevés gyümölcs vethető vele össze – vélekedett Feldmann Zsolt. Hozzátette: a gyermekeknek különösen fontos az alma fogyasztása, ezért az állam az iskolagyümölcs program keretében több ezer tanintézménybe félmillió gyermekhez juttat el a gyümölcsből.

alma 03

Az alma megismertetése a fiatalokkal azért is fontos, hogy felnőve is keressék, fogyasszák a vitaminokban gazdag gyümölcsöt. Segíti a leendő és jelenlegi vásárlókat, hogy folyamatosan nő a kínálat is, fűzte hozzá a helyette államtitkár. A most indított almaakcióval az a cél, hogy olyan befogadható impulzusokat tudjanak továbbítani, amely vásárlásra serkenti a lakosságot. Tavaly közvetlenül húszezer embert értek el az áruházi promóció során, a szervezők (az Agrármarketing Centrum, a Földművelésügyi Minisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara), amelyek abban bíznak, idén is minél több vevőt tudnak majd almavásárlásra ösztönözni a „Harapjon rá – alma és holnap” kampányban. Az áruházi kóstoltatások sorát a Spar kezdi meg, majd az Auchan, a CBA, a Metro és a Tesco következik. A Mikulás közeledtével ezer kisdednek készítenek csomagot, amelybe – ahogy az a gyermekdalban is elhangzik – kerül majd piros alma is.

Martonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara osztályvezetője elmondta, Magyarország a földrész 5-7. legnagyobb almatermelője, e pozíciókon Olaszországgal és Romániával osztozik évenként más-más elosztásban. Rámutatott: idén Európa számos országában, így Németországban, Ausztriában, Olaszországban, Franciaországban vagy Spanyolországban is nagy károkat okozott a tavaszi fagy, ami kisebb mértékben, de Magyarországot is érintette.

alma 04

A hiány miatt élénk a kereslet az európai országok részéről, vagyis ha volna eladásra szánt minőségi almánk, most jó vásárt csinálhatnánk. Martonffy Béla az ágazat gondjai között megemlítette, hogy 1990-hez képest csökkent az alma termőterülete és a termelt mennyiség, noha a gyümölcs lényegében bárhol megteremne. Az ültetvénytámogatás lehetőségét kihasználva a gazdáknak ezért folytatni kell a telepítést, korszerűsíteniük kell gépparkjukat, az alkalmazott technológiákat. Kitért az öntözés megoldatlanságára is, szerinte ez talán a legégetőbb kérdés, amelyet mielőbb rendezni kell. Az öntözési lehetőségek javulásával minőségi és mennyiségi ugrás következhetne be.

 

Copyright PuzzleMedia 2017