Kóstoljon a francia konyha remekeiből!

Kóstoljon a francia konyha remekeiből!

Magyar éttermek is csatlakoznak a Gout de France/Good France kezdeményezéshez, amelynek során március 21. és 24. között öt kontinens százötven országának séfjei ünneplik a francia gasztronómiát, valamint a fenntartható fejlődést. Magyarországon nyolc fővárosi és három vidéki étteremben kóstolhatnak a vendégek francia fogásokat. 

Tovább a cikkre

Somlói illatfelhőbe csomagolva

Somlói illatfelhőbe csomagolva

A Costes eddig is úttörőnek számított a magyar gasztronómiában, elég, ha csak azt említjük, hogy elsőként szereztek Michelin-csillagot a hazai éttermek közül. Most azonban egészen hihetetlen vállalkozásba fogtak: a híres parfümőr, Minya Viktória alkotott Palágyi Eszter séf desszertjei mellé egyedi illatokat.

Tovább a cikkre

Édeskömény citromos repcével

A gyulai Mikóné Hirth Beáta édeskömény méze nyerte Az év kiváló magyar méze 2017 díjat, emellett a legjobb egyéb fajtaméz-kategória első helyezettje is ez a különleges méz lett – derült ki a 10. Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztiválon.

 

méz 011Nem tudom, ilyenkor mit lehet írni. Örömkönnyeket hullattam, amikor a 353 benevezett méz közül az én termékem lett Az év kiváló magyar méze díj győztese 2017-ben. Azt gondolom, a győzelem akkor ér igazán sokat, ha sok küzdelem és lemondás társul hozzá. Én tiszta szívvel éltem meg a győzelmet, hiszen a munka rengeteg időmet vette el a családomtól és sokszor éreztem a szezon alatt, hogy egyedül, nőként nem bírom ezt tovább csinálni. De a lelkesedésem, a kitartásom mindig átlendített a nehéz napokon – írta közösségi oldalán a győztes méz termelője az eredményhirdetést követően.

Akácmézből több mint száz nevezés érkezett, ezért a szervezők úgy döntöttek, hogy két első díjat osztanak ki. Az egyiket a kecskeméti Remete Roland, a másikat a bonyhádi Hammer Ferenc termelő érdemelte ki – tájékoztatta az MTI-t Árgyelán János versenyigazgató. A legjobb vegyes virágméz kategória győztese a kecskeméti Gulyás Zoltánné lett. A miskolci Ábrám Méhészet napraforgóméz, a körösladányi Ujfalusi Csaba repceméz kategóriában győzött.

A fajtamézek kategóriájában a pécsváradi Tojzán Zoltán hársméze érdemelt ki első díjat. Különlegesméz-kategóriában – amelybe egyebek mellett a diós, mentás, bodzás és egyéb ízesített, valamint a krémmézek kerültek – a csornai Horváth Károly citromos repcekrémét jutalmazták első díjjal. A győztesek jogosultak arra, hogy 2018-ban a mézüket egy logóval lássák el, amely igazolja a versenyen elért fokozatot.

Idén 140 méhészetből összesen 352 mintát neveztek be a versenyre, ami rekordnak számít a verseny történetében. A bírálat során az ítészeknek számos tényezőt kellett figyelembe venniük: a színt, az illatot, az íz tisztaságát, a víztartalmat, a termelési tisztaságot és a csomagolást. Első körben Gyulán zsűrizték a mézeket, ahol 86 mintát választottak ki, amelyeket laboratóriumi vizsgálatnak is vetettek alá. Ezen egyebek mellett a fruktóz-glükóz arányt és a pollentartalmat is elemezték.

Fotó: Desibantu, Mikóné Hirth Beáta

 

Copyright PuzzleMedia 2017