Előbb földhöz vágják, majd kígyó lesz belőle

Előbb földhöz vágják, majd kígyó lesz belőle

Korea gyorsan és nagyon sokat változott az utóbbi évtizedekben, ezért egyre inkább veszít népszerűségéből az egykor kimcsi tárolására használt tradicionális tárolóedény, az onggi. A koreaiak még időben szeretnék elejét venni a kedvezőtlen folyamatnak, ezért világkörüli roadshow-t indítottak a különleges agyagedény népszerűsítéséért. Nálunk is nyílt egy kiállítás, amelyen sok érdekes dolgot lehet látni, tapasztalni. Két hétig még megtekinthető a Koreai Kulturális Központban.

Tovább a cikkre

Kevés mézet esznek a magyarok

Kevés mézet esznek a magyarok

A mézfogyasztás fontosságáról, a méz élettani hatásairól és táplálkozásunkban betöltött nélkülözhetetlen szerepéről indított közös fogyasztásösztönző kampányt az Agrárminisztérium, az Agrármarketing Centrum, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

Tovább a cikkre

Egészséges, narancssárga tobzódás

Újabb állomásához érkezett a „Bonduelle Színek: Színesítsd a tányérod!” kampány, amellyel a cég széles választékára alapozva könnyen elkészíthető, kreatív recept videókkal inspirál az egészséges táplálkozásra. A kampány eddigi klipjeiben az aranybarna, a sárga és a zöld színek játszották a főszerepet. A legújabb inspiráló videó ízletes, narancssárga fogás sütőtökkel és édesburgonyával.

 

A sütőtök nevével ellentétben, nemcsak sütve ízletes, hanem levesek, desszertek, köretek népszerű alapanyaga is lehet. Szeptembertől januárig tart a szezonja, de mivel B és C-vitaminokban gazdag, egész évben népszerű. Alacsony kalória- és magas rosttartalma miatt a fogyókúrázók egyik ideális tápláléka. Sőt, kitűnő kalcium, cink, mangán, réz, vas és folsav-forrás, egészségmegőrző, gyógyító hatása többszörösen bizonyított.

Megfázásos tünetek kezelésére is ajánlott, csökkenti az asztma-rohamokat. A népi gyógyászat szerint a sütőtök fogyasztása szépíti a bőrt, többek közt segít a szív és koszorúér problémák megelőzésében. A sütőtökhöz hasonlóan, az édesburgonya rendszeres fogyasztását, pozitív élettani hatásait is számtalan érv támasztja alá. Amellett, hogy ízletes, alacsony a glikémiás terhelése, rostban gazdag, sok benne az antioxidáns és a béta karotin, illetve a mangán.

Egy közepes méretű édesburgonya a napi mangán-szükséglet 28 százalékát biztosítja. A mangán tulajdonképpen egy fontos só, segíti az emésztést, a megfelelő anyagok beépülését a szervezetbe. D-vitamin tartalma jót tesz a fogaknak, a bőrnek, és a szívnek. A sütőtök és az édesburgonya egyaránt kitűnő zöldség, a Bonduelle könnyen elkészíthető narancssárga receptje pedig pompás hangulatot, gazdag ízeket varázsol a tányérunkra.

Sütőtökös egyveleg sajtos bébirépapalástban, édesburgonyával

A recept különlegessége a bébirépából és sajtból álló palást, amitől nem kell megijedni, mert ezt is könnyű elkészíteni, és a végeredmény mindenkit lenyűgöz.

sutotok edesburi 01Hozzávalók:

1 csomag Bonduelle sütőtökös krémleves zöldségkeverék
1 doboz bébirépa
1 édesburgonya
10 dkg vörös cheddar sajt
1 narancs
2 dl kókusztejszín
3 gerezd fokhagyma
só, chili, római kömény

Egy tűzálló tálat sütőpapírral kibélelünk, majd megszórjuk a lereszelt cheddar sajttal. Rásorakoztatjuk a bébirépákat – amelyeket előzetesen papírtörlőn megtörlünk. Előmelegített sütőben 3-4 percig sütjük. Kevés olajon megpirítjuk a fagyasztott sütőtökös krémleves zöldségkeveréket, sót, chilit, római köményt és préselt fokhagymát szórunk rá. A felét leturmixoljuk, miközben hozzáadjuk a kókusztejszínt és ízlés szerint egy narancs levét és héját.

A bébirépa palástot kivesszük a sütőből, egy sütőpapírral lazán körbetekert üres konzervdobozra fektetjük, majd hagyjuk hűlni. Az édesburgonyát meghámozzuk, hosszában vékony szeletekre vágjuk és kenyérpirítóban meggrillezzük. (kétszer a maximum fokozaton). A bébirépás palástba halmozzuk a sütőtökös zöldségkeveréket, majd a sütőtökös pürével, pirított édesburgonyával tálaljuk. Narancsszelettel, narancshéjjal díszíthetjük.

 

Copyright PuzzleMedia 2017