Mézes szeánsz és puszedli Gyulán

honeyAki szereti a mézet és a mézes finomságokat, december 8. és 10. között Gyula felé vegye az irányt, ahol tizedik alkalommal rendezik meg a Méz- és Mézeskalács Fesztivált. A szerencsésebbeket a mézkirálynő kínálja meg a ragacsos édességgel.

 

Tíz év alatt a fesztivál az ország egyik legjelentősebb szakmai rendezvényévé nőtte ki magát, amelyre Romániából, Szerbiából, Szlovákiából és Horvátországból is érkeznek szakmabeliek – közölte a rendezvény beharangozóján Haász Ferenc, a Békés Megyei Méhész Egyesület elnöke. A fesztivál december 8-án szakmai konferenciával kezdődik, majd 18 mézlovagrend mintegy száz lovagja vonul fáklyával a gyulai várhoz, ahol lovagavatási ceremóniát tartanak. Szombaton méhészeti eszközbemutatót és vásárt rendeznek, valamint folytatódik a szakmai konferencia.

A Gyulai Várfürdő is bekapcsolódik a programsorozatba, pénteken és szombaton este mézes szaunaszeánszokat rendeznek, szombaton napközben pedig a tavalyi mézkirálynő kóstoltat mézet a vendégekkel.

honey 02

Ugyancsak szombaton hirdetik ki a nyolcadik alkalommal megszervezett Év Kiváló Magyar Méze verseny eredményét. Idén rekordot döntött a benevezett mézek száma, amely elérte a 352-t. Az ország száznál is több településéről 140 méhészet 35 fajta mézzel nevezett a versenyre.

A szakmai zsűri két körben értékelte a mézeket, az elsőből 86 minta jutott tovább, amelyeket jelenleg laboratóriumban vizsgáltatnak. A csúcszsűrizés ez után következik, a díjakat nyolc kategóriában osztják ki, és kihirdetik az Év mézét is. Petrucza Zoltán főszervező hozzátette, a győztesek a termékeiken viselhetik az elismerést jelző logót, ami jelzi a fogyasztóknak, hogy kiváló minőségű magyar mézet fogyasztanak.

Vasárnap a családi és a gasztronómiai programok kerülnek előtérbe, kihirdetik a rajzpályázat eredményét, a legkisebbek mézeskalácsot díszíthetnek és kreatív, ügyességi feladatokban vehetnek részt, és a Mikulás is megérkezik.

Fotó: Healthyliving.Naturelc, Gourmet Riporter

 

Copyright PuzzleMedia 2017