• Home
  • Hírek
  • Minden második sonka fennakadt a rostán

Minden második sonka fennakadt a rostán

tojasok miniAz egész országra kiterjedő fogyasztóvédelmi ellenőrzést tartott a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, amelynek során igyekezett kiszűrni a nem megfelelő minőségű húsvéti sonkákat, kalácsokat és csokoládékat.

 

A fogyasztóvédelmi hatóság március közepén kezdte meg a húsvéti ellenőrzéseket, a legtöbb vásárló ugyanis ekkor keresi fel az üzleteket, áruházláncokat, amelyek a közelgő ünnepekre tekintettel számtalan árengedményt, akciót hirdetnek meg. Az ellenőrzés során a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Élelmiszer- és Vegyipari Laboratóriumának vizsgálata jellemzően a húsvéti ünnepek alatt kapható termékekre terjedt ki.

A sonkák esetében a vizsgálat elsősorban a só-, a víz-, a fehérje- és a zsírtartalomra irányult. Az ellenőrzés során a húsz termékből tíz esetében talált problémát a minisztérium laboratóriuma. A legtöbbször a címkén feltüntetett fehérje- és zsírtartalmi értékek nem voltak valósak, öt termékben pedig a sótartalom bizonyult magasnak.

nyul tojas

A megtévesztő jelölés szempontjából vizsgált húszféle csokoládé mindegyike szerencsére megfelelt a Magyar Élelmiszerkönyv megnevezésre irányuló előírásainak. A kalácsoknál a termékek zsír-, cukor- és sótartalmát vizsgálták meg. Tíz kalács közül egy akadt fenn az ellenőrzésen. A fogyasztóvédelmi hatóság intézkedett arról, hogy a kifogásolt termékek lekerüljenek az üzletek polcairól.

 

Copyright PuzzleMedia 2017