• Home
  • Hírek
  • A Konyári Pincészet alapítója lett a Borászok borásza

A Konyári Pincészet alapítója lett a Borászok borásza

boraszok borasza 01 miniKonyári Jánosnak, a balatonboglári Konyári Pincészet alapítójának ítélték oda idén a Borászok Borásza címet. A Borászok Barátjának a brit Caroline Gilby borszakértőt választották.

 

konyari janos belyegKonyári János tavaly hunyt el, így borásztársai e posztumusz díjjal ismerték el a balatonboglári bortermelő életművét. A döntőbe idén még Bárdos Sarolta (Tokaj), Bodó Judit (Tokaj), Figula Mihály (Balatonfüred-Csopak), Ipacs Szabó István (Villány) jutott be.

A Borászok borásza díjat 2007-ben alapította Rókusfalvy Pál a Kárpát-medence borászai számára. Az elismerés annyiban különbözik a többi borászoknak szóló díjtól, hogy nem szervezetek szavaznak vagy döntenek, hanem a borászok választják ki maguk közül egy-egy szavazatukkal a legjobbat, a Borászok Borászát. Emiatt az elismerésnek kiemelkedő a presztízse.

boraszok borasza 02

A Borászok Borásza címmel rendelkezők egy-egy főt jelölhettek a Borászok Barátja díjra is. A 2012-ben alapított elismerést olyan civil személyiség kapja, aki tevékenységével kiemelkedő mértékben képviselte a magyar bor érdekeit és nagyban segítette a magyar borászok munkáját.

A díjat Caroline Gilby nemzetközi borszakértő kapta, rajta kívül idén jelölt volt még Ambrus Lajos író, szőlőbirtokos, Herczeg Ágnes borszakértő, Kovács Pál, a Magyar Borszakírók Körének tagja, a Debreceni Borozó felelős lapkiadója, valamint Kovacsik Tamás, a budapesti Aszú étterem tulajdonosa.

galaebed 07

A Vinum Praemium Alapítvány által fiatal borászok számára második alkalommal kiírt ösztöndíjat Homoky Dorottya kapta, így a tokaji bortermelő nyerte el egy évre a Jövő Borásza címet, valamint a bruttó egymillió forintos támogatást egy féléves külföldi szakmai gyakorlatra.

Fotó: Borászok Borásza, Gourmet Riporter

 

Copyright PuzzleMedia 2017