Verte a mezőnyt a tuzséri jonatán

gyulai palinkafeszt 03 miniA tuzséri Gyümölcspárlat Bt. nyerte el a legjobb kereskedelmi főzde címet a napokban megrendezett 19. Gyulai Pálinkafesztivál Brillante 2018 párlatversenyén. A legjobb kereskedelmi pálinka díját is a tuzséri főzde érdemelte ki jonatánalma-pálinkájáért. A kereskedelmi főzdék versenyére 22 vállalkozás 209 mintával nevezett.

 


A legeredményesebb bérfőzde cím idén a Szabolcs Aranya Pálinkaháznak jutott, a legeredményesebb bérfőzető a gyulai Cseke János, magánfőző pedig a kaposvári Kaszás Hajnalka lett. Hajnalka készítette a legjobb magánfőzött párlatot is, feketeberkenyéjénél nem talált jobbat a zsűri. A legjobb bérfőzetett párlatatot Cseke János készítette, akinek beszterceiszilva-párlata lett minden benevezett közül a legjobb. A 24 tagú szakmai zsűri vakkóstoláson a párlatok ízét, illatát, textúráját, az összbenyomást és azt pontozta, hogy érezhető-e a mintán az alapanyagként használt gyümölcs karaktere.

gyulai palinkafeszt 02

A bérfőzetők és magánfőzők versenyében túlszárnyalta a nevezések száma a tavalyit: összesen 641 minta érkezett Magyarország szinte minden részéről, valamint Szerbiából, Romániából és Izraelből. Volt, aki egy mintával regisztrált, ám olyan is akadt, aki több mint húszfajta párlatot küldött a megmérettetésre – közölték a szervezők az MTI-vel. Az egyre magasabb minőségű pálinka- és párlatkészítést jelzi, hogy száznál is több aranyérmet ítélt oda a zsűri. A díjkiosztón átadták a Békés Megyei Önkormányzat által először 2015-ben meghirdetett Békés megye pálinkája díjat is, amelyet a Gyulai Pálinka Manufaktúra Báró Harruckern vadcseresznye-pálinkája érdemelt ki.

gyulai palinkafeszt 01

Fotó: Kaszás Hajnalka, Gyulai Pálinkafesztivál

 

Copyright PuzzleMedia 2017