Friss saláta medúzával

jellyfish kimchimaricom 03 miniMedúzaevésre biztatják tengerkutatók az európaiakat, hogy meggátolják a tengeri csalánozó további elszaporodását. A medúzák fogyasztásának megoldása azért különösen fontos feladat, mert az utóbbi időkben sok kárt okoznak az európai partok mentén.

A tengervíz hőmérsékletének emelkedése, az óceánok elsavasodása és a túlhalászat kedvező körülményeket teremtett a medúzák elszaporodásához. A túlnépesedés azt eredményezte, hogy a csalánozók haltelepeket tettek tönkre az európai partok mentén, mi több, tengeri erőművek hűtőrendszere is állt már le miattuk. A német szövetségi kormány hivatalos portálján megjelent tudományos javaslattal a medúzák számának folyamatos növekedésére kínálnak új megoldást: ízletessé kell tenni a medúzahúst, hogy a többlet elfogyasztásával a túlszaporodás problémáját megoldódjon.

jellyfish daysoftheyearcom 01

Európai, izraeli és kínai kutatóintézetek konzorciuma fáradozott azon, hogy kidolgozza, miként lehetne hasznosítani a medúzát. Jamileh Javidpour biológus azt javasolta, kínáljanak medúzahúst az európaiaknak. – A nem túl távoli jövőben kilencmilliárdan leszünk a Földön, új élelmiszereket kell találnunk. A medúza már szerves része a kelet-ázsiai konyhának, most azt kutatjuk, hogy tehetjük kívánatossá az európai fogyasztók számára – idézték a szakembert.

jellyfish kimchimaricom 03A feladat nem egyszerű, hiszen a csalánozók testének 97 százaléka víz, ám a távol-keleti konyhákban akad számos példa az elkészítésükre. Bár ahogy elnézzük a gyerekek arcát EBBEN A FILMBEN (3.25 percnél), nem vagyunk róla meggyőződve, hogy extra finom falatokról van szó. De lehet, hogy csak a lurkók finnyásak...

A kutatók egy olasz sztárséffel működnek együtt, aki medúzareceptekből állít össze szakácskönyvet. A csalánozó másfajta felhasználási módjait is kutatják, dolgoznak azon, hogyan lehet biológiai szűrőt készíteni a nyálkájából, amelyet szennyvíztisztítókban hasznosíthatnának, többek között így is csökkentve a mikroműanyag-hulladék tengerbe jutását.

Fotó: Iso Republic, Kimchimari, Days of the Year,Animal Corner 

 

Copyright PuzzleMedia 2017