Skip to main content

Dzsessz paradicsomos pacallal

| Gourmet Riporter | Hírcsokor

gere 01 miniHetedik alkalommal rendezik meg június 8-9. között a Gere Jazz Fesztivált Villányban, a Gere Birtokon. Az idei fesztivál tematikája olasz, a dolce vita életérzést nemcsak az itáliai gasztronómia gusztusos fogásai, jégbe hűtött frizzante, hanem olasz dzsessz zene is garantálja. 

 

A legdélebbi, igazi mediterrán életérzést kínáló borvidékünk egyik kedvenc célpontja a magyar és a külföldi látogatóknak. A tavaly megújult Gere Attila Pincészet épülete és a hozzá tartozó kert – ahonnan pompás kilátás tárul elénk a Szársomlyó-hegyre és a környező szőlősorokra – mesés helyszíne a rendezvénynek. Itt tényleg úgy érezhetjük magunkat, mintha egy baráti eseménybe csöppentünk volna. Szinte mindenki szereti az olasz gasztronómiát, a régiók színes és változatos konyhái közül Villányban is könnyű lesz megtalálni a kedvenc fogásainkat. Megkóstolhatjuk például a paradicsomos toszkán pacalt parmezánnal és pesztóval, a tépett bárányt focacciával (kenyérféle) és ruccolával, a garnélás zöldfűszeres rizottót, az osso buccót (velőscsont hússal) vagy a vegetáriánus lasagnét.

gere 02

A grillen halakat, csirkét, saltimboccát (borjúhús sonkával, zsályával) és báránylapockát sütnek, amihez friss salátát kínálnak majd. És ha már dolce vita, a desszertek – legalábbis képzeletben – szintén Olaszországba repítenek, a tiramisu mellett kajszibarackos panna cotta cantuccinivel (mandulás keksz) és ricottás rumbaba is várja az édesszájúakat. Gasztronómiai sztárvendégként a Gere család meghívására a Michelin-csillagos La Subida étterem és a Bagatto család kínál ízelítőt, sajtokat, San Daniele sonkákat, és olívaolajat is hoznak magukkal a Friuli-Venezia Giulia régióból.

gere 05

Geréék az egyik legismertebb magyar borászcsalád, érdemes a fesztivál alatt végigkóstolni a pincészet sokszínű kínálatát. Ezen a hétvégén a villányi habzóbor a jégbe hűtött Gere Frici lesz, ami minden Gere Jazz Fesztiválon a közönség kedvence. A nyári melegben semmi nem esik olyan jól, mint az üde fehér és rozé Frici, ami Camparival kínálva izgalmas alternatívája az Aperol spritznek. A gyümölcsös fehérek és rozék igazi szomjoltók, és az sem számít szentségtörésnek, ha a szódásüveghez nyúlunk. A könnyedebb Portugiesert, Athus cuvée-t és Merlot-t azoknak ajánlják, akik még nyáron sem akarnak lemondani a vörösborokról, ráadásul ezek a borok finom savaikkal kiválóan illenek a paradicsomos, olasz ihletésű fűszerekkel készült ételekhez. 

gere 03

A jazzrajongók ezen a hétvégén igazi sztárfellépőket láthatnak és hallhatnak. A Rákfogó zenekar megújult formában az egykori jazz-rock örökzöldek mellett az idén 75 éves és 60 éve színpadon zongorázó Szakcsi Lakatos Béla legújabb szerzeményeit is bemutatja. A Kéknyúl az országban egyedülálló felállásban játszik szórakoztató orgonás jazz-funk-bluest. A Balázs Elemér Group számos nagy sikerű magyar és nemzetközi koncerten lépett már fel, és több díjat is megnyertek. A Barabás Lőrinc Quartet a hetvenes évek szabad levegőjű, improvizatív jazz-rockos világát idézi fel, ami igazán frissen szólal meg a négy fiatal, huszonegyedik századi, nagyvárosi, kozmopolita muzsikus szűrőjén áteresztve. A fesztivál olasz sztárfellépője pedig a legdzsesszesebb tánczene és a legtáncosabb jazz létrehozója, Nicola Conte, akinek hamarosan megjelenő új lemezéről is hallhatnak dalokat a fesztivál vendégei.

Fotó: Gere

Címkefelhő