Korai szüret, nagy termés

csabagyongye miniAhogy minden évben, idén is a Csabagyöngyével indul a szüret Magyarországon és Európában, ez a legkorábban beérő szőlőfajta a Föld északi féltekén. Az idei szüret nagyjából két héttel korábban kezdődött a szokásosnál.

 

Hagyományosan a világ egyik legismertebb szőlőfajtájából, a Csabagyöngyéből készül Európa első újbora, amely idén akár már augusztus 20-a körül a polcokra kerülhet. A Varga Pincészet a Balatonboglári borvidéken, Ordacsehiben megkezdte a Csabagyöngye szüretelését, első borászatként Európában. A Csabagyöngyéből készült bor üde, friss, gyümölcsös, szőlőízű, kiváló fröccsnek, de önmagában fogyasztva is élmény a kóstolása. Az egyetlen fajta, amely borként is megőrzi a szőlő eredeti ízét.

csabagyongye 03

– Az idei év jellegzetessége az, hogy az évszakok mintha összekeveredtek volna. A tél tavasziasan enyhe volt, majd a tavasz téliesen, erős fagyokkal indult, aminek következtében főleg az ország déli részén jelentős fagykárok voltak – vélekedett Varga Máté, ügyvezető. Hozzátette: a tavasz vége már nyárias kánikulát hozott a sokéves átlagnál jelentősebb esővel. Soha nem látott koraisággal indult a virágzás, így az ország több borvidékén nagy termésre van kilátás. A júliusi esőzések és kánikulai napok miatt tovább folytatódott az intenzív szőlőfürtfejlődés, s bár az utolsó napok némi lehűlést hoztak, a Csabagyöngye szüreti időpontja a szokásosnál így is mintegy tíz nappal korábbra került.

Fotó: Varga Pincészet

Copyright PuzzleMedia 2017