Két szelet kenyér és egy darab hús

szendvics miniHárom évszázada született az az angol úriember, akinek a szendvics megszületését köszönheti az emberiség. John Montagu, Sandwich negyedik earlje kártyaszenvedélye miatt nem pepecselt az étkezéssel: két pirítós közé tett hússzelettel csillapította éhségét.

 

1718. november 3-án született John Montagu, Sandwich negyedik earlje. A brit főrend, az Admiralitás Első Lordjaként felfedező utakat támogatott, nevét mégis egy mára közkedvelt étel tette halhatatlanná.

A nemes nevét őrző szendvics születése 1762-re tehető, írja az MTI, a körülmények persze vitatottak. A francia Pierre-Jean Grosley azt írta a lordról, hogy még az étkezés kedvéért sem volt hajlandó abbahagyni a kártyapartit, nem vesztegette az időt táplálkozásra – ám a megállapítás mögött érezhető némi franciás csipkelődés.

2018 gourmet fesztival 01

A lord életrajzírója szerint ugyanis az arisztokratát politikai és miniszteri teendői kötötték sokszor napokon és éjszakákon át íróasztalához, vagyis a lojális krónikás szerint a urának közügyek miatt nem maradt még enni sem ideje.

Akárhogy is történt, lord Sandwich a táplálkozás gyors és laktató formáját hagyta az utókorra. Érdekes, de a főúr által fogyasztott első szendvics még alig hasonlított mai „utódaira”: két pirított kenyér közé tett hússzeletből állt, amelyet szolgái készítettek el a nemesnek.

Copyright PuzzleMedia 2017