Skip to main content

Több mint 10 millió egy palackért

| Gourmet Riporter | Hírcsokor

royal tokaji esszencia miniNegyvenezer dollárt, vagyis több mint 11 millió forintot kérnek egy üveg 2008-as Royal Tokaji Esszenciáért, szúrta ki az Index a Fortune cikkét. A lap szerint ezzel a magyar bor a legdrágább az egész világon.

 

Az újság részletes cikkben foglalkozik azzal, hogy a tokaji bor miért kerül ennyibe. Egy üveg Esszencia előállításához több mint 180 kilogramm szőlő szükséges, amelyet kifejezetten hosszú ideig kell érlelni, ráadásul minden szőlőszemet kézzel szednek le.

Ennek köszönhetően mindössze 18 üveggel készült belőle, ami elég komoly hívószó lehet a megszállott borgyűjtőknek, véli a lap. A cikkben megszólaló borszakértő szerint 2008 szüret szempontjából kimagaslóan erős év volt, és ez a fajta bor olyan, ami még száz évnél is tovább is eláll.

royal tokaji esszencia 01

Az Esszencia annyiban különbözik a többi aszútól, hogy teljes egészében aszú szőlőből készül, nem kevernek hozzá más bort, hogy kicsit hígítsanak az édességén. A Fortune írásából az is kiderül, hogy az első 11 milliós Royal Tokajit már meg is vásárolta egy sanghaji borfanatikus.

Foró: Royal

 

Címkefelhő