Skip to main content

Röfögő az év eledele

| Gourmet Riporter | Hírcsokor

röfögő miniAz Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete versenyén idén a Hajdú-bihari Röfögő nyert. A győzelemmel együtt egy éven át a Hajdú-bihari Röfögő lesz Magyarország étele, a fogást a Hunguest Hotel Aqua Sol csapata, Kelemen Roland és Papp László kreálta. 

 

Az ország étele ebben az évben a következőképpen fest: a tányéron mangalicarolád, mellette tárkonykrémmel töltött burgonyafánk, zöldborsó mousse-val, tokaji vinaigrette-ben marinált karottával, répazselével, sáfrányos gyöngyhagymával, valamint petrezselyemszósszal. Bár további érdekes nevű ételeket idén is beneveztek szép számmal, a Hapotupi, a Hoppácska vagy a Fejedelmi szivar idén nem nyert.

Az Oldalas magazin különdíját a Kiosk Budapest kapta Tüskevár fantázianevű ételéért, amelyet Kovács Ádám és Balogh Péter prezentált. Az étel egy faszenes mangalicatrió, amelyhez karfiolkrémet, langyos babsalátát, paszternákot és tejföl ropogóst kínáltak a Budapest belvárosában található étterem szakácsai.

tüskevár

Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete egy szakácsoknak szóló melegkonyhás szakácsverseny keretében ítéli oda a "Magyarország étele" címet. Honlapjuk szerint a szakácsversenyben a rendezők olyan „innovatív, de populáris ételek nevezését várják, amelyek alkalmasak lehetnek arra, hogy a Magyarország étele címet elnyerje”.

Kifejtik továbbá, hogy apró lépésekkel azt szeretnék elérni, hogy a hazai alapanyag kínálatra támaszkodva olyan, a magyar identitást is építő ételek szülessenek, amelyeket beépíthetők a vendéglátóipari kínálatba, „az iparág és hazánk arculata fejleszthető, mind a lakosság, mind a turisták körében”. A fogások elkészítése során fontos szempont volt, hogy azok hazai alapanyagokból készüljenek, és egyben a magyar étkezési szokásoknak is megfeleljenek.

Fotó: Magyarország étele

Címkefelhő