Minőség és fejlődés a feketében

A fekete kávézó története a budapesti közönség előtt régóta ismert: egy pár négyzetméteres helyiségben sikerült bebizonyítaniuk, hogy nem a méret a lényeg, hanem a minőség és az elhivatottság. Ugyan az Astoriánál található kávézó mára beköltözött egy bérház udvarába, a küldetés a nagyobb térben sem változott. Továbbra is szeretnék garantálni a kvalitást, és a feladathoz egy igazi nagyágyút igazoltak.

 


A fekete korábban egy brew bar és reggeliző helyiség volt, ahol hétköznap 14, hétvégén 16 óráig ételeket is lehetett fogyasztani. A szándékosan – és helyesen – nem túlbonyolított étlap háromhavonta változott. Decembertől azonban új frontot nyitott a fekete, tudjuk meg Gecse Gergő üzletvezetőtől.

Teszt jelleggel hétvégi menüt kezdtek kínálni a vendégeknek, amelyekben az ételek mellé különleges kávékat, kávéalapú italokat is felszolgáltak. A tavalyi év utolsó hónapjában tartott próba kedvező visszajelzései után hamarosan élesben is elindul az új szolgáltatás.

 

fekete 021

A hely vezetésének a kezdeményezéssel két célja volt, egyrészt változatossággal kedveskedni már meglévő törzsvendégeiknek, illetve a konyha kreativitására alapozva új vendégeket is a feketébe csábítani. 

A decemberi tesztidőszakban olyan ételek kerültek a vendégek asztalára, mint a Wellington „bélszín”, amelyet nem marhahúsból készítettek; ehhez az ételhez például ír kávét kínáltak. 

Megkóstolhatták a vendégek a lilahagymás csatnival, áfonyaszósszal, spenóttal és cheddar sajttal készült vajas, vasalt óriásszendvicset vagy a fűszeres kéregben sült almát is. A vendégek pozitívan fogadták az újdonságot, ezért a fekete stábja úgy határozott, hosszabb távon is megpróbálkoznak a hétvégi, könnyed, különleges kávés menükkel. 

fekete 041

Mivel a konyhát és a baristák munkáját is Gecse Gergő koordinálja, nem volt nehéz a közös nevező megtalálása. A menü és a kávékülönlegességek összehangolása jelenleg is zajlik.

Azonban nemcsak ez az újdonság a fekete háza táján, hiszen a csapatban helyet kapott brand menedzserként Jakab „Mordy” Gábor, a honi kávés világ egyik legismertebb és legtapasztaltabb szakembere. Gáborra többek között azért volt szükség, mert a fekete életében hirtelen humánerőforrás hiány támadt. 

fekete 051

Az új munkatársak azonban sokszor nem váltották be a reményeket: mint Gergő és Gábor fogalmaz, bár a barista iskolák ontják a végzősöket, sok közöttük a munkahelyváltó, akinek korábban semmilyen köze nem volt a kávéhoz, így a legtöbbjüket egyből nem lehet „bevetni” éles helyzetben.

– A fiatalabb korosztályhoz tartozóknak ráadásul nincs tapasztalatuk, gyakran nem szorgalmasak, olykor kevésbé kreatívak, nem látják meg maguktól a munkát, ehhez képest a fizetési igényük igen magas. Nehéz olyan munkatársat találni, aki érdeklődő és jól kommunikál – sorolja Gergő a problémákat. 

fekete 061

További gond, hogy sok jó barista iskola bezárt, amelyek pedig még működnek, a két vezető tapasztalata szerint csak az alapokat tanítják, ráadásul helyenként mára elavult gépi technológiákat. Vagyis hiába zajlott (zajlik) a magyarországi „kávéforradalom”, a vendéglátásnak már ezt a szegmensét is utolérte a munkaerőhiány. 

fekete 011

A korábbi jó szakemberek közül sokan külföldre mentek a jobb kereseti és karrier lehetőségek miatt. Így került a feketénél képbe Mordy, akinek segítségével igyekeztek olyan „jó embereket” találni, akik ha szakmailag nem is tökéletesek (az iskolapadból kikerülve vagy az „utcáról” érkezve nem is lehetnek), de szeretik a kávét, a gasztronómiát, jó a kommunikációjuk, jó kiállásúak. Őket inkább helyben képzik Gábor hathatós közreműködésével.

Nem véletlenül esett egyébként Jakab Gáborra a fekete választása: a Warm Cup korábbi baristája/tulajdonosa ugyanis tanácsadó vállalkozást alapított, és olyan cégeknek nyújtott már segítséget, mint a Zing, a Napsolya Nassolda vagy a pécsi Nappali. Mordy arra is ráirányította a figyelmet, hogy fontos a megújulás, új termékekkel is jelentkezni kell, még egy olyan ismert kávézónak is, mint a fekete.

fekete 071

A minőség megőrzése érdekében a tapasztalt barista tanácsaival a cuppingokon segít kiválasztani a megfelelő kávékat és a legideálisabb pörkölést, amely a Casino Mocca szakmai irányításával zajlik. Kvalitás és fejlődés (illetve az erre való akarat) a legfontosabbak, amelyek előrevisznek egy vállalkozást. Ebben mindketten egyetértenek.

 

Copyright PuzzleMedia 2017