Kávé ihlette csúcsgasztronómia Budán

Február közepén érdemes lesz a Várkert Bazár felé sétálni, ahol három napra ismét a kávé kerül a fókuszba. A korábbi sikereken felbuzdulva a Nespresso idén is megrendezi a Nespresso Atelier-t, amelyen neves séfek, cukrászok alkotnak különböző kávéhoz illeszkedő fogásokat. A kávés cég nem tétlenkedik, a közelmúltban ugyanis egy etióp és egy ugandai limitált szériás kávéval is megörvendeztette a kapszulás feketék, cappuccinók kedvelőit.

 

Február 16-18-ig újra megrendezik a kávés cég nagyszabású gasztronómiai rendezvényét, a Nespresso Atelier-t. Az atelier francia szó, jelentése "műhely", ahol a kávé és a csúcsgasztronómia találkozik. A rendezvényre először 2014-ben, Lyonban került sor. Azóta a világ számos városában, köztük idén harmadik alkalommal Budapesten, a Várkert Casinóban is találkozhatnak a Nespresso rajongói a legjobb hazai és külföldi séfek által megálmodott, kávé ihlette csúcsgasztronómiai fogásokkal. Az ételekhez borpárosításokat, valamint különleges kávékoktélokat is felszolgálnak.

nespresso special 06

A rendezvény egy vacsorával zárul, ahol Michelin-csillagos mesterszakácsok ételeit kóstolhatják meg a vendégek. Az eseményen részt vesz a három Michelin-csillagos Enrico Cerea (Da Vittorio) és a két Michelin-csillagos Nicola Portinari (La Peca), továbbá Sárközi Ákos (Borkonyha), Mészáros Ádám (Onyx), Tiago Sabarigo (Costes Downtown). Rajtuk kívül találkozhatnak a vendégek Barna Ádámmal (St. Andrea Wine & Gourmet Bar), Mizsei Jánossal (Mák Bistro), Mártha Róbert cukrásszal (Onyx), továbbá Herczeg Ágnes és Fiáth Attila borszakértőkkel, Nagy Zoltán bártenderrel (Boutiq’ Bar) és Márkosi Balázzsal, a Nespresso kávénagykövetével. 

A program részeként a Gastro Experience Centerben a vendégek interaktív módon megismerkedhetnek a kávé és a gasztronómia kapcsolatával. Szakértők iránymutatásával tehetik próbára kóstolási és asszociációs képességüket, valamint többek között a borok és a csokoládék világából kereshetnek "megfelelő társakat” a kávékülönlegességekhez. Az eseményeken előzetes regisztrációt követően a Nespresso Club tagjainknak is lehetősége nyílik részt venni. A regisztráció február 5-én délelőtt 10 órakor kezdődik.

nespresso special 01

Újdonság még Nespresso háza tájáról, hogy két új kávéval is jelentkezett a cég a piacon. Az Arabica Ethiopia Harrar limited edition, amint az az elnevezéséből is kitűnik, Harrarból származik. A gyártó jellemzése szerint szinte tobzódnak benne az érett gyümölcsök, a harmatos virágok és a malátás gabonák ízei. Bársonyosan testes fekete főzhető a közepes pörkölésű kávéból.

nespresso special 02

A kapszulában 100%-ban arabica, etiópiai Harrar szemek őrleménye található. Harrarban először kereskedtek nagy tételben kávéval, és onnan exportálták először világszerte a cserje gyümölcsét. A pörkölés során a kávé egy részét enyhén, de hosszú időn át pörkölik, hogy kibontsanak minden aromát és struktúrát, miközben a savasság és a kesernyésség kellemes egyensúlyára törekednek. A kávé maradék részét erősen és hosszan pörkölik, így alapozva meg testességét, valamint pörkölt ízjegyeit.

A másik újdonság a Robusta Uganda limited edition nevet kapta, amely rendkívül erős eszpresszó. Az ugandai robustát főleg az ország nyugati esőerdőiben, 900 méteres tengerszint fölötti magasság fölött termelik. E környezetben a világ egyik legjobb minőségű robusta kávéja terem.

nespresso special 03

Egy robustához képest kifinomult és édes – áll a Nespresso jellemzésében. A kávét kimondottan intenzív és gazdag, kakaós aromák jellemzik. A kapszulában rejlő kávé egy részét enyhén, de hosszú időn át pörkölik, hogy felépüljön a kávé struktúrája, és felerősítsék a kakaós ízjegyeket – mindezt anélkül, hogy a keserűség dominálna. A másik részt erősen, de rövid ideig pörkölik, hogy határozottabbá tegyék a pörkölt ízjegyeket, miközben enyhítik a kávé nyersességét.

Fotó: Nespresso

 

Copyright PuzzleMedia 2017