Borok, csokoládék, feketék

A Nespresso Atelier egyik programjaként a Várkert Bazárba várták a kávé iránt érdeklődőket, akiket érdekes programokon keresztül igyekezett a kávés cég beavatni a kávé születésének, megismerésének, kóstolásának mélyebb ismereteibe. Az eseményen szakértők iránymutatásával tehettük próbára kóstolási és asszociációs képességünket, segítséget a borok és a csokoládék világából kaptunk.

 

A Várkert Bazár egyik rendezvénytermében berendezett, az úgynevezett Gastro Experience Centerben interaktív módon ismerkedhettünk meg a kávé és a gasztronómia kapcsolatával. Például arra a kérdésre kereshettük sokadmagunkkal a választ, milyen egy igazi fűszeres karakter. Sok úton közelíthettünk az igazsághoz. 

nespresso experience 01

A Nespresso 24 kávéőrleménye közötti különbség beazonosítása minden érzékszervünk számára izgalmas felfedezést jelentett. Az egyik állomáson eseményre ellátogatók a különböző kávékban megjelenő aromacsaládokat számos egyedi illatminta segítségével ismerhették meg.

nespresso experience 03

Ahogy a borok, úgy a kávék esetében is több száz aromakomponenst lehet megkülönböztetni, amelyeknek kialakulását nagy részben a termőterület befolyásolja. Megismerhettük az érzékszervi bírálat alapjait egy vezetett kávé- és borkóstoló során. Ugyan nem szokványos, hogy kávé mellé bort párosítsanak, itt most mégis erre került sor, pusztán a hasonló illatok felfedezése érdekében.

Kezdésnek a Kreinbacher egy virágos traminijét párosítottak a Nespresso etióp Bukeelajával, majd egy Légli „Banyaszó” olaszrizlinget a brazil Dulsao névre keresztelt őrleménnyel. A kitartók egy aromás Günzer portugieserhez a kolumbiai Rosabayat párosíthattak, legvégül pedig a Konyári pincészet merlot és cabernet franc fűszeres házasságából készült Szerecsenje mellé kóstolhattak egy igen intenzív indiai Indriyat. Különleges kirándulás volt.

A kávégyümölcs egy hosszú feldolgozási folyamaton megy keresztül, mire eléri végső stádiumát, és megszületik a tökéletes espresso. Részt vettünk egy kávé és csokoládé ízharmonizációs kóstolón is, ahol csokoládé és kávé szakértők útmutatásával deríthettük ki, milyen, amikor a kávé és a csokoládé komplementerei egymásnak.

Kiderült, hogy a soproni Harrer által feldolgozott extra finom csokoládék ízjegyeit bizony egy kávé képes a legtökéletesebben kihozni vagy felerősíteni. Ez a stáció talán még az előzőnél is érdekesebbre sikerült. A sok különleges élmény közben bármikor puha díványok kényelmében fogyaszthattunk egy-egy feketét.

 

Copyright PuzzleMedia 2017