A macaron idén beelőzte a guavát

Bár sokan leginkább még ma is télen fogyasztanak teát, egyre szélesedik azok köre, akik minden évszakban teáznak, sokat tudnak a teafüvekről és keresik a különlegességeket – árulták el a forgalmazók a napokban megrendezett A Tea Napján. Azt is megtudtuk, hogy az aktuális trendeket gyakorlatilag az élelmiszeripari mérnökök diktálják, és hogy télen a fűszeres ízesítésű teakeverékek fogynak a leginkább. 

 


Teljesen nem változtak meg a magyar fogyasztók szokásai, de a vásárlók egy szűk rétegének a tea létszükséglet. Őket kifinomult ízlés, széles körű ismeret jellemzi, legyen szó fekete vagy zöld teákról – mondta Dobozy Zsófia, a Big Ben Teaház ügyvezetője. Ugyanakkor az átlagvásárló is többet tud a teákról, mint öt évvel ezelőtt, a legtöbben meg tudják különböztetni a fehér, a sárga, a zöld, a fekete, a rooibos, a gyümölcs és a herba teákat (erről ITT ÍRTUNK bővebben).

tea napja 1811 02

A rooibost különösen az egészségtudatos vásárlók keresik, mivel ez a fajta bio, gazdag ásványi anyagokban és nyomelemekben, valamint erősíti az immunrendszert. Dobozy Zsófia tapasztalatai szerint télen egyébként a fűszeresebb, teltebb ízesítéseket keresik a vevők, nyáron a gyümölcsös, citrusos, epres aromákat. 

tea napja 1811 04

Persze mindig vannak trendek, slágergyümölcsök, -fűszerek, amit felkapnak az élelmiszermérnökök, akik folyamatosan vizsgálják a piacot, illetve kutatják a még fel nem használt/ismeretlen gyümölcsöket, ízeket. Gyakorlatilag ők diktálják a divatot. Idén például a macaronos (!) ízesítésű tea a divat, tavaly a guavás, az előtt pedig a pisztáciás volt a menő. Persze a gourmet-k sem tétlenkednek, folyamatosan keresik azokat a natúr teákat, amelyeket még nem kóstoltak, illetve nehezen elérhetők, körükben ma a vietnámi és az afrikai teák a felkapottak. 

tea napja 1811 01

 

A nagy többség még téli italként gondolkodik a teáról, ha hidegre fordul az idő, többet fogyaszt, ami meglátszik a forgalmunkon is – hangsúlyozta Csatlós Tamás, a Darlington Teabolt munkatársa. Náluk a legtöbben a gyümölcsteákat keresik, a zöld és a fekete teáknak pedig egyforma a tábora. A változatos kínálatból a leginkább az Earl Grey és a citromos ízesítésű füveket részesítik előnyben. Az igazi ínyencek Csatlós Tamás szerint is általában a natúr teákat keresik, sokan a különleges fehéreket. A fekete teák közül manapság az indiaiak fogynak leginkább, míg a zöld teák között a japán és a kínai fajták a népszerűek.

tea napja 1811 05

– Átalakult a piac, a teát ugyanis egyre többen fogyasztják frissítőként tavasszal és nyáron, igaz ez még akkor is, ha a rossz idő beköszöntével mindig több tea fogy, ám ez összefügg azzal is, hogy a bevásárlóközpontokban – ahol a cégünk üzletei találhatók – karácsony előtt többszörösére nő a forgalom – mutatott rá egy másik aspektusra Surányi Judit, a Demmers Teahouse üzletvezetője. A vevőik kétharmada ma már egész évben fogyasztható italként gondol a teára. Egy szűk réteg folyamatosan kutatja a különlegességeket, a magas minőségű, nehezen beszerezhető helyekről származó teákat. Sokan, ha kipróbálnak egy fajtát, hosszú ideig ki is tartanak mellette, nekik a kedvenc mellé ajánlanak az újdonságokból.

tea napja 1811 17

Hogy a többség mi iránt fogékony, tapasztalatuk szerint változó, advent tájékán a karácsonyi hangulatot ébresztő, a gyümölcsös keverékek fogynak a legjobban, igaz, egyre többen keresik a natúr teákat is. Vásárlófüggő, hogy ki, mekkora összeget fordít teára, de igyekeznek mindenkinek a pénztárcájához mérten ajánlani a frissítő füvekből.

tea napja 1811 15

Persze akadnak olyanok, akiknek nem számít a pénz. Számuk egyre bővül, manapság a Demmers vásárlóinak tizede tartozik e körbe. Ők ritkábban, de nagy tételben vásárolnak, a favoritjaik mellé mindig kóstolnak az új tételekből is. Surányi Judit hisz abban, hogy ajánlással befolyásolhatók a vásárlók, ezért lényeges számára a folyamatos képzés, a cég munkatársait és a vásárlókat egyaránt edukálják. Honlapjukon, közérthető nyelven, rendszeresen cikkeket is megjelentetnek.

tea napja 1811 14

Az érdeklődők, vásárlók köre folyamatosan nő, mind több a visszatérő vevő. Surányi Judit szerint egy évtized alatt bizonyosan megtriplázódott a rendszeresen teát vásárlók száma, és a teások tábora biztos dagad még a jövőben is, hiszen a teafogyasztás terén bőven van még hova fejlődnie az országnak.

tea napja 1811 06

Persze az igazi tearajongók nemcsak teafüveket vásárolnak, hanem a kiegészítőket, csészéket, kannákat, készleteket. Például a csontporcelánból (fine bone China) készült bögrék egyre keresettebbek, mivel kálciumot adnak a porcelánmasszához, ezért a tea nem vagy kevésbé fogja meg a poharat, és nem keletkezik a bögrén hajszálrepedés sem – részletezte előnyeit Csatlós Tamás. A kínálat óriási, nemcsak a készletek anyagát, de a mintáját illetően is, az egyszerű növényi formákkal dísztett bögréktől a Klimt festményekkel dizájnoltig hatalmas a választék.

 

 

Copyright PuzzleMedia 2017