Életveszélyes is lehet a „méregtelenítés”

Rögtön gyanakodjunk, ha egy termékről azt állítják: számos panaszt orvosol – reagált lapunknak dr. Takáts Alajos, a Semmelweis Egyetem I. sz. Sebészeti Klinika főorvosa a manapság oly divatos méregtelenítő csodaszerek megjelenésére. A gasztroenterológus hangsúlyozta: szervezetünk képes a méregtelenítésre, erre nincs szüksége, pihenésre annál inkább. Ezért fontos, hogy helyesen táplálkozzunk, és hagyjuk szervezetünket olykor „szusszanni”. Orvosi felügyelet mellett, rövid ideig böjtölhetünk is.

 

Trendi lett méregteleníteni. Számos cég hirdeti különböző méregtelenítő termékeit az interneten, mennyire vehetők komolyan ezek a készítmények?

Leginkább semennyire. Sok esetben azt sem tudjuk, mit tartalmaznak ezek a termékek, nincsenek bevizsgálva, illetve nem olyan készítmények, amelyeknek minden élettani hatását, illetve fogyasztásának következményét előre lehetne tudni. Ha innen közelítjük meg a kérdést, akár még veszélyes is lehet a fogyasztásuk. Szerencsére a gyógyszer-engedélyeztetés a nagyon problémás termékeket ki tudja szűrni, ám sok készítmény nem gyógyszerként vagy recept nélkül kapható gyógykészítményként kerül forgalomba, hanem étrend-kiegészítőként, amelyek ellenőrzése kevésbé szigorú.

Ezeknek a termékeknek az utánkövetése is megkérdőjelezhető?

Nem beszélhetünk ilyesmiről az ilyen készítmények esetében. A másik aggasztó jel, amikor egy termékről azt állítják, hogy sokféle panaszt orvosol. Ha ilyet hallunk, rögtön gyanakodjunk! Amennyiben csak egy-két problémára javallnak egy terméket, s ez már bizonyított, és a vásárló is utána tud olvasni, azokkal nincs probléma. Egyet le kell szögezni! Az orvosi társadalom nem általában támadja a természetgyógyászatot, hiszen a gyógynövény-készítmények, a gyógyteák keverékei, amelyek alkalmazása több évszázados vagy akár évezredes megfigyeléseken alapulnak, nyilvánvalóan megfelelőek bizonyos bajokra. Az orvosok nem azt mondják, hogy a gyógynövények alkalmazásában semmi jó nincs, de a kóklerséget, az olyan tanácsokat, amelyek biztos, hogy nem igazak, észre kell vennünk! És akkor még nem beszéltünk arról, hogy aki megvásárolja ezeket a „méregtelenítő” készítményeket, anyagilag is ráfizet.

A hirdetések azt sugallják, a méregtelenítés funkciója az, hogy a szervezetből a kóros, káros anyagok kikerüljenek.

Ez azért butaság, mert a szervezetünk úgy épül fel, hogy a széklettel, a vizelettel, a verejtékkel képes eltávolítani a testünkből azokat a salakanyagokat, amelyekre nincs szükségünk. Konkrétabban: a máj elvégzi a méregtelenítést a vérből, a kiválasztott mérgek pedig távoznak a szervezetből. Nyilvánvaló, hogy ha ez a jól működő rendszer „meghibásodik”, javítani kell, de nem a hashajtás, béltisztítás a legmegfelelőbb módszer. A hashajtás egyetlen betegnek tesz jót, akinek a vastagbelében diverticulum van, azaz a belének falán zsákocskák, kitüremkedések találhatók. Az ilyen beteg, ha időnként egy erőteljesebb hashajtást végez, kitisztíthatja ezeket a kitüremkedéseket, és akár félévig is panaszmentes lehet. Ugyanakkor hetekig járni hashajtást, béltisztítást hirdető vállalkozásokhoz, kész ráfizetés, amelyek reklámjában sok a porhintés is, amikor azt mondják, ilyen és ilyen készítményeket kevernek még a csodaszereikhez. Olcsóbb és gyorsabb egyszer megvenni egy biztonságos hashajtót a patikában.

vizit

Ha hozzá nem értő csodadoktorhoz kerül a páciens, az további veszélyeket is rejthet.

Abban az esetben nincs okunk félelemre, ha praktizáló orvos használja a hashajtásra kifejlesztett gépet, ám ha avatatlan kezek végzik a tisztítást, akár nagy bajba is kerülhetünk.

Mi a helyzet a böjttel, a különböző léböjt kúrákkal?

Élettani hatásuk bizonyosan jó, hiszen a régmúltban a böjtnek nemcsak vallási oka volt. Nyilvánvaló, ha időnként kicsit visszafogjuk magunkat, és kerüljük a túlzottan nehéz ételeket, a vörös húsokat, s több zöldséget, folyadékot (zöldségleveket, sűrített gyümölcsleveket) fogyasztunk, az jó hatással van a szervezetre. De ezt sem nevezném méregtelenítésnek, inkább a szervezet pihentetésének. És talán még erre sem volna szükség, ha odafigyelnénk táplálkozásunkra, és nem fogyasztunk gyakran túl zsíros, fűszeres ételeket.

Vagyis a helytelen táplálkozási szokásaink következménye a méregtelenítő csodaszerek megjelenése?

Mindenképpen közrejátszik benne. Régen, főleg a szegények kevesebb húst ettek, míg a gazdagabbak asztalán sűrűn megjelent a hús, a belsőség. Több is volt közöttük a köszvényes. Manapság bárki hozzájuthat a húshoz, olcsón. Aki akar, nagyon sok húst is fogyaszthat.

Visszatérve a böjtre, javasol böjtölés közben gyógyteákat?

Bármely patikában, herbáriában kaphatók gyomorkímélő, epehajtó, hashajtó teák, keverékek, ezek fogyasztásának van létjogosultsága. Fontos azonban megvásárlás előtt tájékozódni arról, mire nem ajánlják a gyógyteákat.

Orvosi felügyelet nélkül hány napig ajánlott böjtölni?

Legfeljebb egyhetes kúrákról lehet szó. Ám itt is hangsúlyoznunk kell, hogy akadnak emberek, akiknek egyáltalán nem javasolt semmilyen léböjt kúra. Hosszú távú alkalmazását pedig azért nem tanácsolom, mert számos olyan anyag nem kerül be a szervezetbe, amelynek be kellene kerülni. Itt fontos kiemelnem, hogy szükségünk van állati fehérjékre is, az elvakult vega, vegán diéták nagy károkat okozhatnak hosszú távon. Ha valaki mindenképpen ragaszkodik a vegetáriánus életmódhoz, annak is javaslom, hogy fogyasszon legalább tejtermékeket, tojást, esetleg halat. Ugyanez a helyzet a szénhidráttal is, legalább hatvan százalékban abból kell bevinnünk az energiát a szervezetbe, ahogy zsírra is szükségünk van. Persze, akinek magas a vérzsírja, nyilvánvalóan zsírszegényen kell táplálkoznia. Összességében azt tanácsolom: böjtölés előtt mindenképpen konzultáljunk egy orvossal, nehogy nagyobb bajt okozzunk a szervezetünknek.

Copyright PuzzleMedia 2017