Tízezer tő gyógynövény

A középkori gyógynövénytermesztés és gyógynövény-feldolgozás hagyományait ismerhetik meg a látogatók abban a kertben és foglalkoztató központban, amelyet pünkösdvasárnap nyitottak meg az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban.

 

A kétezer négyzetméteres, tízezer tőből álló gyógynövénykertben 65 féle növényfaj látható, olyanok, amelyeket – a régészeti kutatások szerint – egykor a szerzetesek termesztettek. A gyógynövények feldolgozásába bekapcsolódhatnak a látogatók is, megismerkedhetnek a bencések több évszázados tudásával, a különböző növényekhez kapcsolódó népi hagyományokkal.

A gyógynövényházban a vendégeknek megismerhetik az egykor itt folyó gazdálkodás fontos elemét, a gyógynövénytermesztést és a gyógynövények feldolgozását. A 230 négyzetméteres foglalkoztató épületben helyet kapott gyógynövény-feldolgozó mellett szárító részleg, palántanevelde, valamint egy ökobolt is. A felhasznált energia egy részét napelemek biztosítják, a csapadékvíz összegyűjtése pedig lehetővé teszi, hogy a kert öntözéséhez ne legyen szükség a vezetékes víz használatára. A fejlesztés 157 millió forintos költségeiből mintegy 142 millió forintot a Norvég Alap támogatása fedezett.

A mai Ópusztaszer területén az első templomot Szent István korában emelték, ezt többször átépítették, bővítették. A középkori magyar királyság egyik legfontosabb bencés monostora állt itt 1596-ig, amikor egy török támadás után a környező településsel együtt elpusztult.

Fotó: MTI

Copyright PuzzleMedia 2017