Műzliszeletre szavaztak a lisztérzékenyek

A Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete idén a Cerbona csokis-meggyes müzliszeletének ítélte oda az Év Új Gluténmentes Terméke-díjat. Az elismerés ünnepélyes átadását a civil szervezet ebben az évben a Cöliákia Nemzetközi Napjára időzítette, hogy ráirányítsa a közvélemény figyelmét a betegségre.

Az elismerést második alkalommal ítélte oda a szervezet az egyesület tagjainak szavazatai alapján – közölte a Médiapaic.com. A pályázók termékei közül a Cerbona csokis-meggyes gluténmentes müzliszelete nyerte el a kitüntető címet. A Cerbona 2016-ban lépett piacra gluténmentes müzlijeivel és müzliszeleteivel, a termékek olyan sikeresnek bizonyultak, hogy új gyártósort telepítenek előállításukra – számolt be a fejlesztésről a Magyar Távirati Iroda. A kétszázmillió forintos beruházásnak köszönhetően a székesfehérvári üzemben júliustól egy új gépsoron készülnek a gluténmentes müzliszeletek.

Az Év Új Gluténmentes Terméke-díjat Koltai Tünde, a civil szervezet elnöke adta át Székesfehérváron a cég vezetőinek. Koltai Tünde az eseményen elmondta, hogy a csúcsalakú díj szimbolizálja a gluténérzékenységet, hiszen a „cöliákia-jéghegy" immár egy évtizede jól ismert a szakmai és az érintett laikus körökben.

cerbona02A helyesen diagnosztizált lisztérzékenységben szenvedő betegek száma viszonylag alacsony ahhoz képest, amennyien valójában szenvednek ebben a betegségtől. A betegek nem ismervén fel a kórképet terhelik az egészségügyi rendszert a számtalan más betegségre is jellemző tüneteikkel. Ezek közé tartozik a vérszegénység, a fogyás, a migrénes fejfájás vagy éppen a korai csontritkulás. Legtöbbjük egyáltalán nem tud arról, hogy gluténérzékeny, és hiába fordulnak orvoshoz a panaszaikkal, sok esetben ők sem ismerik fel, hogy a tünetek mögött a gluténérzékenység áll.

Az egyesület két éve azért indította útjára az Év Új Gluténmentes Terméke-díjat, mert a magyar piacon még mindig szűk a biztonságos és a korszerű táplálkozási ajánlásoknak is megfelelő gluténmentes élelmiszerek választéka. Az elismeréssel is szeretnék ösztönözni a hazai gyártókat az innovációra, a termékfejlesztésre, új és egyre finomabb gluténmentes termékek gyártására, értékesítésére.

Fotó: Cerbona

Copyright PuzzleMedia 2017