Párnába, kekszbe, sörbe egyaránt kiváló

Illata semmivel össze nem téveszthető, teája idegnyugtató, de felfúvódást vagy migrént is orvosolhatunk vele. Íze egészen különleges, nem csoda, ha szerte a világon milliók rajonganak a levenduláért. Tihanyban már több mint egy évtizede rendezik meg a levendula napokat, amelynek keretében szedd magad akciót is tartanak. Szerencsére már nemcsak a Balaton északi partján gyűjthetjük az illatos gyógynövényt, hanem szerte az országban várják a „szüretelni” vágyókat több héten át.

 

Illata miatt a kozmetikai ipar előszeretettel alkalmazza, ám az talán kevésbé közismert, hogy a levendulának gyógyhatást is tulajdonítanak. Teája idegnyugtató, forrázatával ideges szívdobogást lehet szüntetni, ahogy felfúvódás, migrén, szédülés, melankólia ellen is javallott – áll Szabó Gyuri bácsi, a bükki füvesember gyógynövényeket lajstromozó könyvében. Olaja elősegíti az emésztést, de étvágyat is csinál, reuma ellen a fürdővízbe csöpögtetik. Ismert a növény antidepresszáns hatása is, a levendulából készült párnabetét segíthet a nyugodt alvásban, s csökkentheti a szorongást. Sokan szeretik az íze miatt is. Lekvárt, szörpöt készítenek belőle, mások süteménybe, kekszbe, fagylaltba teszik, de akár egy rizottót is feldobhatunk vele.

lev02A szemet is gyönyörködtető gyógynövényt sokan gyűjtenék be nyáron az őszi, téli hónapokra, erre jöttek rá több mint egy évtizede Tihanyban, ahol idén már tizenharmadszor rendezik meg a Levendula Fesztivált. Az esemény programjaira június 19-30-a között várják az érdeklődőket. A Levendula Ház Látogatóközpontban hétköznapokon megtekinthető a levendula lepárlásának folyamata, és előadásokat hallgathatunk a növényről. Délutánonként levendulás kézműves foglalkozásokat rendeznek csekély belépő ellenében. Az „Ötórai tea” programban a szervezők mindenkit vendégül látnak egy levendula teára, aki magával hozza bögréjét, továbbá a Levendula Ház interaktív kiállítására belépőjegyet vált.

Június 23-25 között a Pisky-sétányon és a Visszhang dombon kirakodóvásár, hagyományőrző műsorok, a Belső-tó partján vásár, gyalogtúra, öko játszóház, vándormutatványosok várják a látogatókat, szombaton este pedig lámpás felvonulást rendeznek. Az érdeklődők készíthetnek saját levendulás arckrémet is, vásárolhatnak levendulapalántát, megkóstolhatják és el is készíthetik a különböző levendulás süteményeket, főzhetnek szörpöt, ahogy lesz mézkóstoló és vásár, a kézműves sörhéten pedig még a tihanyi levendulás sört is meg lehet kóstolni.

Sokakat mozgat meg évről évre a levendula szedd magad akció, a fezstivál ideje alatt a tihanyi bekötőút mentén elterülő levendula-ültetvényen százak szedik naponta az illatos növényt. A belépődíjért a Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársai metszőollót és papírzsákot biztosítanak a termés betakarításához, tárolásához. Szerencsére ma már nemcsak Tihanyban lehet levendulát „aratni”, hanem más helyszíneken is. Már megkezdődött és e hónap 17-ig tart Kemenessömjénben a levendulaszedési akció, ahogy egész hónapban lehet gyűjteni az illatos virágot Köröshegyen is. Június 17-30-ig várják a szüretelőket Helvécián, Szent Iván éjszakáján Pécsváradon van lehetőségük a gyűjtögetésre a lila növény szerelmeseinek. Június 24-én Szomódon, míg Kiskunmajsán és Esztergomban június 24-25 között várják a szedd magad akcióra vállalkozókat. Június 23-a és július 9-e között Hőgyészen, július 15-én Kapolcson lehet begyűjteni az értékes növényt.

lev03

Copyright PuzzleMedia 2017