Hogyan készül a jó diólikőr?

A dióbor és a diólikőr nagyon népszerű étvágygerjesztő ital Franciaországban, Belgiumban és Svájcban. Bálint gazda most azt is elárulja, mikor és hogyan érdemes elkészíteni.

A diólikőr jó aperitif, amely segíti az emésztést és vértisztító hatású. Éretlen, „lágy” dióval készítik, amelynek még nem keményedett meg a csontos héja, amelyben a bél még lágy, zselatinszerű. A megfelelő állapot június végétől, július végéig lehet, az éghajlattól függően.

A zöld dió héja határozott, jellegzetes illatú, mely szagolva gyengének tűnik, de erős lesz a bor vagy az alkohol hatására. Íze az ajkakon csersavas, a szájpadláson sokkal erősebben érezhető. Ez az íz módosítható a hozzáadott cukorral, amely lekerekíti, elfedi a dió keserűségét. A keserű íz ugyanakkor erősíthető szegfűszeggel vagy borókabogyóval. Az édesség simogatóbb lesz vanília, fahéj, szerecsendió hatására.

Az ital nem erjesztéssel készül, inkább nevezhető aperitifnek, amelynek alapja bor. A zölden leszedett, belül még puha diót a borban kell áztatni. Sok helyen készítik az italt likőr módra is, bor nélkül, ebben az esetben pálinkát, ritkán tiszta alkoholt használnak. Elkészítési módokat, különböző recepteket IDE kattintva olvashat.

Copyright PuzzleMedia 2017