Skip to main content

Hogyan készül a jó diólikőr?

| Gourmet Riporter | Fitt és fenntartható

A dióbor és a diólikőr nagyon népszerű étvágygerjesztő ital Franciaországban, Belgiumban és Svájcban. Bálint gazda most azt is elárulja, mikor és hogyan érdemes elkészíteni.

A diólikőr jó aperitif, amely segíti az emésztést és vértisztító hatású. Éretlen, „lágy” dióval készítik, amelynek még nem keményedett meg a csontos héja, amelyben a bél még lágy, zselatinszerű. A megfelelő állapot június végétől, július végéig lehet, az éghajlattól függően.

A zöld dió héja határozott, jellegzetes illatú, mely szagolva gyengének tűnik, de erős lesz a bor vagy az alkohol hatására. Íze az ajkakon csersavas, a szájpadláson sokkal erősebben érezhető. Ez az íz módosítható a hozzáadott cukorral, amely lekerekíti, elfedi a dió keserűségét. A keserű íz ugyanakkor erősíthető szegfűszeggel vagy borókabogyóval. Az édesség simogatóbb lesz vanília, fahéj, szerecsendió hatására.

Az ital nem erjesztéssel készül, inkább nevezhető aperitifnek, amelynek alapja bor. A zölden leszedett, belül még puha diót a borban kell áztatni. Sok helyen készítik az italt likőr módra is, bor nélkül, ebben az esetben pálinkát, ritkán tiszta alkoholt használnak. Elkészítési módokat, különböző recepteket IDE kattintva olvashat.

Címkefelhő