A koriander őszi kivirulása

A Vietnámi Buddhista Kulturális Hónap keretében gasztronómiai estet rendeztek a Tan Kapuja Buddhista Főiskolán. Az érdeklődők a Magyarországon élő vietnami buddhista közösség tisztán növényi eredetű alapanyagokból készült ételeit ismerhette meg, amelyek nemcsak a húst mellőzik, de az egyéb állati eredetű hozzávalókat is.

 

A vietnami konyha általánosságban is sokkal gazdagabb zöldségekben, és az európai konyhához képest kevesebb húst, illetve eltérő fűszerezést használ. Azzal még nem árulunk el nagy titkot, ha rögzítjük, hogy Európában a köretnek számító ételek alapja a lisztből készült tészták vagy a burgonya adja, míg Ázsiában a rizs illetve a rizslisztből készült tésztaféleségek töltik be ugyanezt a szerepet.

A buddhista ételek elkészítésénél további pici csavar, hogy az egészséges táplálkozáshoz az állati eredetű fehérjéket gombafélékkel, szójával és magvakkal pótolják, amit olyan ízletesen fűszereznek, hogy még a „húsevők” sem érzik meg a hiányát, annyira magával ragadó az ételek íze. A bemutató során több ételkülönlegességet ismerhettünk meg. Hideg előételként kóstolhattunk hamis felvágottat vagy terrine-t, amelyet szójakockából és fafülgombából készítenek. 

vietnam 06

A pho levest sokan ismerik és szeretik Magyarországon is, de az eredetivel ellentétben a buddhista főiskolán felszolgált levesben nincs hús. Ennek ellenére (vagy éppen ezért) a leves az est fénypontja. Az alaplé nem húsból, csontból készül, hanem sokféle gombából, zöldségből, sőt még alma is kerül a fazékba. Amikor kész az ízletes alaplé, a rizstésztából készült széles metéltre tofu, fafül gomba, valamint egy másik gombaféle kerül, amelyre nincs magyar megfelelő, a házigazdák úgy jellemezték, olyan mint egy csirkeláb. 

Kerül még a phoba sárgarépa, jó adag koriander, valamint egy alakra a szárzellerhez hasonlatos hagymaféle pirítva. A gombák ízletesek és roppannak, a hagyma kellemesen füstös, a lé gazdag, az egész illatozik a koriandertől és lime-tól, amelyet a levest kanalazó tetszés szerint facsarhat a lébe.

vietnam 05

A vietnámi tekercs a kínai konyhából ismerős tavaszi tekercs rokona, és két változatát is megkóstolhatták az est vendégei. A sült változatban a feltekert rizstésztalapba töltelékként szójasajt, zöldségek, például karalábé és káposzta kerül. A másik verziónál nem sütik ki a tekercset, hanem a tésztalapba riszttésztából készült reszelék, kvázi rizs kerül, valamint sárgarépa és ismét csak jó adag koriander. A tekercs annyira üde ropogós, hogy nehéz visszaadni, a mogyorós szójaszósszal mártogatva megunhatatlan eledel.

vietnam 07

Az est egyik házigazdája, Le Minh Phuong nemzeti ételnek nevezte azt a fogást, amit „rizskalácsként” írt körbe. Hogy világos legyen: semmilyen liszt nincs benne, és egyáltalán nem hasonlít a mi fogalmaink szerinti kalácsra. A ragacsos rizst és mungóbabot 12 órán át áztatják, majd újabb 10 órán át főzik, és végül egymásba hajtogatják úgy, hogy egy kört kapjanak. Ebből vágnak ki tortaszeletszerű darabokat.

vietnam 04

Érdekes fogás a rizslisztből gyúrt, gőz fölött párolt lapokból készült étel, amelynek lapjai között szintén pirított hagyma bújt meg. Köretnek fogyaszthattunk ragacsos rizst apró fekete babbal vagy egy másik változatban kókuszforgáccsal és szezámmal, továbbá üvegtésztát rengeteg pirított zöldségekkel és korianderrel. Desszert gyanánt egy szintén igen hosszú ideig készülő eledelt fogyaszthattunk. A ragacsos rizst és a mungóbabot 12 órára beáztatják, majd külön-külön megfőzik, kicsit ízesítik. Elkeverik a két összetevőt, amelyet tápiókából főzött sűrű lével öntenek le.

vietnam 02

 

Copyright PuzzleMedia 2017