Főzőshow a fény ünnepén

Estélyt rendezett a napokban a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége az indiai újév kezdetét jelző fény ünnepének, a Divalinak tiszteletére. Az esemény rendhagyónak számított, mivel a szervezők idén a gasztronómiára, illetve a vallás követőinek rendkívül fontos vegetarianizmusra irányították a meghívott több száz vendég figyelmét.

 

A Dürer Rendezvényházban megrendezett eseményen Szigeti László, Indiában készült fotográfiáiból rendeztek rögtönzött kiállítást. A fotós a hatalmas ország gasztronómiai pillanatait kapta lencsevégre, az indiai „street food” számos jelenete köszönt vissza a fényképekről az utcai almakereskedőtől a járdán főző áruson át a fűszerüzletig.

divali 09

Sivarama Swami, az egyház vezető lelkésze a vegetarianizmusról beszélt. Hosszasan ecsetelte azokat a környezeti károkat, amelyeket az állattartás okoz a glóbusznak. Hangsúlyozta: az élelmiszer-előállítás felelős az ember által kibocsátott üvegházhatású gázok harmadáért-negyedéért, amelynek nagy része az állattartás miatt keletkezik.

divali 03 kicsidivali 01 kicsiA vezető lelkész megemlített egy kutatást, amelyben tudósok számítógépes modellen kimutatták: ha 2050-re mindenki vegetáriánus lenne, akkor – nagyrészt a vöröshúsok elhagyásának köszönhetően – 60 százalékkal csökkenne a táplálkozással kapcsolatos üvegházhatású gázkibocsátás, ha pedig vegán étrendre térne át a Föld lakossága, ez a mutató elérhetné a 70 százalékot is.

Sivarama Swami, megemlítette a húsmentes étkezés egészségügyi előnyeit is, rámutatva: amennyiben 2050-re a Földön mindenki vegetáriánus lenne, 7 millióval kevesebb ember halna meg évente, míg ha vegán lenne, a szám akár 8 millióra is növekedhetne.

Ezt követően rendhagyó főzőshow-val készültek a szervezők. A bemutatónk három szereplője volt: a népszerű vegetáriánus blogger, Hémangi déví dászí, aki korábban évekig élt a somogyvámosi Krisna-völgyben; Gaura-kírtana Dász, vagyis Gyulai Gábor és Kundaváli déví dászí, azaz Haddad Nóra, aki öt évet töltött keleten, ott fejlesztette főzőtudományát magas szintre. A szakácsok egymás mellett felállított három asztalon készítettek vegetáriánus ételeket.

divali 02

Hémangi szabdzsit (egytálétel, amiről itt írtunk korábban) és édes-csípős csatnit főzött. Gaura-kírtana Dász pakorát, ami bundában sült zöldségeket takar, kis csavarral, mert mielőtt a forró olajba tette volna, nyársra szúrta a zöldségeket. Továbbá sütött néhány purit is, ami egyfajta indiai lepény. Végül Kundaváli déví dászín volt a sor, aki különlegesen fűszerezett sült zöldséges rizst készített.

divali 006

Persze a vendégeknek sem kellett csupán a látvánnyal beérniük, vegetáriánus vacsora keretében kóstolhatták meg az ízletes húsmentes fogásokat. Kanalazhattak bársonyos zellerkrémlevest mandulaforgáccsal, fogyaszthattak különböző szabdzsikat, fűszeres golyócskákat, kemencében sült, joghurtos-szezámos kenyérkével. Az édesség igazi különlegesség volt: a sáfrányos, vaníliás grízpudingot, amit gyümölcsöntettel és pisztáciakrémmel kínáltak, nem sokan hagyták az asztalon.

divali 055

 

Fotó: Tóth László, Bojkovszky Péter, Gourmet Riporter

 

Copyright PuzzleMedia 2017