Fahéjjal a plusz kilók ellen?

A fahéjfogyasztás segítheti az elhízás elleni harcot – állítja a Michigani Egyetem egyik friss kutatására hivatkozva. A tanulmány készítői megállapították, hogy a fahéj ízét adó esszenciális olaj, a fahéjaldehid javítja az anyagcserét azáltal, hogy közvetlen hatást gyakorol a zsírsejtekre, és az úgynevezett termogenezis révén megvalósuló energiaégetésre sarkallja azokat.

 

A kutatók különböző korú, etnikumú és testtömegindexű (BMI) önkéntesektől származó zsírsejtmintákat teszteltek. Amikor fahéjaldehiddel kezelték a sejteket, észrevették, hogy fokozódott a lipidanyagcserét javító bizonyos gének és enzimek megnyilvánulása. (A zsírsejtek általában lipidek formájában tárolják az energiát.) Ugyancsak növekedést tapasztaltak az Ucp1 és az Fgf21 jelű fehérjék számában, amelyek a termogenezis folyamatában részt vevő fontos anyagcsere-szabályozó proteinek – adta hírül az MTI a Michigani Egyetem kutatása alapján.

cinnamon 03

A fahéj évezredek óta az étrendünk része, és az emberek általában szeretik is – mondta Jun Wu, a Michigani Egyetem orvostudományi karának munkatársa, hozzátéve, hogy ha még segíti is az elhízottság megelőzését, akkor olyan anyagcsere-javító alternatívát kínálhat az embereknek, amelyhez könnyű alkalmazkodni és könnyű betartani.

Fotó: bulgarianspices.com, capitalfm.co.ke, theepochtimes.com

 

Copyright PuzzleMedia 2017