Cseresznye, barack és bor is oltalom alá került

A csopaki borral, az akasztói szikiponttyal, a budaörsi őszibarackkal, a szomolyai rövidszárú fekete cseresznyével, az újfehértói meggyel, a Nagykun rizzsel és a nagykörűi ropogós cseresznyével bővült az oltalomban részesülő földrajzi árujelzők köre - közölte a Földművelésügyi Minisztérium.

 

oszibarack 01Az agrártárca három évvel ezelőtt indította el eredetvédelmi programját, amelynek célja az oltalomban részesülő földrajzi árujelzők számának növelése, valamint a már meglévő földrajzi árujelzőkben rejlő lehetőségek jobb kihasználása. Nagy István, a tárca parlamenti államtitkára egy székesfehérvári fórumon azt mondta: az egyediséget hordozó hagyományos mezőgazdasági termékek, élelmiszerek, italok olyan értékeket képviselnek, amelyeket nemcsak óvni, hanem a jövő nemzedékek számára megőrizni is kötelességünk.

Kiemelte, hogy a földrajzi árujelzők használatának szabályozásával biztosítani tudják a magyar mezőgazdasági termékek, élelmiszerek, szeszesitalok és borok hagyományos neveinek védelmét az Európai Unió valamennyi tagállamában. Nagy arról is beszélt, hogy az oltalom mögött nemcsak a minőségi paramétereket befoglaló termékleírás áll, hanem a termelők jogérvényesítési lehetőséget is kapnak az unión belül.

csopak 01

 

Azaz nem lehet szegedi paprikát termelni a Balaton környékén, vagy gönci barackpálinkát előállítani Budapesten. Magyarországon jelenleg több mint 80 földrajzi árujelző áll oltalom alatt, vagy folyamatban van az ezzel kapcsolatos eljárás. A földrajzi árujelzőkről és a védett eredetű termékekről az www.eredetvedelem.gov.hu oldalon található további információ.


Fotó: Eredetvédelmi Program, Cherryfarm, Gourmet Riporter

Copyright PuzzleMedia 2017