Akác, bodza palacsintatésztába mártva

Nagyszüleinknek még természetes volt, hogy az akácot meg lehet enni. Akár nyersen, akár megsütve. Mára a legtöbb konyhából eltűnt az illatos virág, ám Halmos Monika ebbe nem törődik bele, amikor csak teheti, az ehető virágokból készült recepteket népszerűsíti. Akácra, bodzára is akad szakácskönyveiben rengeteg ötlet, amelyekből a napokban adott ízelítőt a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban.

 

Bár a „magyar” akác ma már hungarikum, az Észak-Amerikában őshonos fehér akác csupán az 1600-as évek első harmadában került földrészünkre Jean Robin (akiről latin nevét kapta a növény) révén. Sokan ezért invazív fajnak tekintik, ám tény, hogy a 18. században Magyarországon is elterjedt, ahol azóta is kitűnően érzi magát. Bábolnán a Szapáry kastély udvarán például máig él egy több mint 300 éves példány.

A biológiakönyvek szerint általában május 20-a után kezd virágozni a fehér akác (Robinia pseudoacacia), idén azonban igen korán s szinte minden átmenet nélkül köszöntött be a tavasz. Ezért sok helyen előbb kezdtek virágruhát ölteni az akácfák. Egyes helyeken még látni virágba borult fehér akácokat, de ha idén már nem találunk ne bánkódjunk, Halmos Monika receptjei örök érvényűek.

bodza 03

Ha meg szeretnénk enni az akácot, érdemes palacsintatésztába mártani egy fürtöt. Ha már hull a szirma, keverjük a palacsintatésztába, hasonlóan ízes édességet kapunk. Az akác számos más zöldség, gyümölcs kiváló kiegészítője lehet, például ideális a kissé savanykás rebarbarából készült puding mellé. Az akácvirágos túrókrém, pici mézzel ugyancsak isteni. Halmos Monika Erdélyben hallott egy receptet, amely szerint mézzel készítenek az akácból dzsemet is. Limonádéba, szörpnek is kiváló.

Vigyázzunk, mert az akác termése és kérge enyhén mérgező, azokat ne fogyasszuk! És még egy fontos dolog az akáccal kapcsolatban: a sárga és a lilaakác (Wisteria sinensis) valójában nem akác, csak a nép nevezi annak, igazából semmi közük a fehér akáchoz, még ha kissé hasonlítanak is egymásra. Ez azért is fontos, mert a színes virágú növények szirmai nem ehetők.

A késő tavasz másik nagy kedvence a bodza, amellyel kapcsolatban Halmos Monika mindjárt az elején tett több fontos megállapítást. A földi vagy más néven gyalogbodzának más a levele, az illata, a virága pedig nem teljesen fehér, hanem lila cirmos. A fekete bodzától eltérően nem cserje, hanem lágyszárú. Ezt a növényt ne fogyasszuk!

gyorgytea bodza g

Ha a virág szárán fürtökben lógnak a tetvek, azt hagyjuk a fán, bármilyen illatos is. Sokan félnek a szirmok közt megbúvó kicsiny bogaraktól, ám azok jobban tartanak az embertől, ezért miután leszedtük a virágokat, terítsük ki egy nagy, használaton kívüli lepedőre, a rovarok el fognak iszkolni.

A fekete bodza nagyon régóta él a Kárpát-medencében, rengeteg receptben szerepel a szakácskönyvek első generációi óta, egy receptgyűjtemény már 1820-ban megemlíti a bodza fánk elkészítésének módját. Ahogy az akácot, a bodza virágát is leggyakrabban palacsintatésztába mártva készíthetik el, ahogy a palacsintatésztába morzsolt virág is kitűnő eledel, hiszen a virág érintkezve a forró palacsintasütővel, pompás illatanyagokat szabadít fel magából.

Készíthetünk vele krémlevest, pici narancshéjjal ízesítve, vagy bodzás sajttortát (amelyben a vaníliát helyettesíthetjük a virággal), a kora nyár sztárjaival, az eperrel és az egressel is jó párost alkot. A legtöbben a bodzát szörpként fogyasztják, amelynek fogyasztásáról télen sem kell lemondanunk, ha a virágot leszárítjuk, és a hideg hónapokban készítünk belőle hideg üdítőt. A legmeghökkentőbb recept minden bizonnyal a bodzaszörpben megfőzött, füstölt húsvéti sonka, Halmos Monika azonban azt ajánlja: akinek módjában áll, legalább egyszer próbálja ki, megéri.

bodza 01

Az ehető virágok nagyasszonya útravalóul a késő tavasz és a nyár virágairól is szólt néhány szót. Például a cukkini virágja – amely Olaszországban és Görögországban igen kedvelt – rántva, töltve pompás fogás. A kerti sarkantyúka csípős levele miatt kedvelt, virágmagja savanyítva pedig a kapribogyóhoz hasonlatos.

A körömvirágot a szegények sáfrányának is nevezik, amelynek szirmait nem csak teaként, de pogácsába sütve fogyaszthatjuk. Bundában sült dáliát sem sokan ettek még valószínűleg, különlegessége, hogy a szirmok csomója, ami nyersen kemény, a sütés hatására olyan lesz, mint egy sült zöldség.

A begónia szirma savanyú, citromhoz hasonló ízű, marinált, majd kirántott halhoz ideális, de saláták tökéletes összetevőjeként is felhasználható. Azok számára is eszményi virág, akiknek nincs lehetőségük saját kertben nevelni, mert balkonládában is jól megvan, ráadásul kitűnően tűri a meleget, igen igénytelen növény.

bodza 04

Az illatos nyári szegfűt egy 19. századi recept szerint párolt marhafelsál mellé kínálták szirmaiból készült szósszal. Ugyanakkor lekvárnak elkészítve is finom, illatos, telt, ezért palacsintába szintén kitűnő. A virágokkal hűsítőt is készíthetünk: PET palackba tegyünk egy karika citromot, arra halmozzunk ehető virágokat és öntsünk rá hideg vizet, végtelen kellemes hűsítőt kapunk, ráadásul a virágokra még egyszer tölthetünk a vízből, ízüket akkor is átadják. És még egy pompás ötlet nyári partikra: egy-egy szebb virágból készítsünk egyedi jégkockát, elvarázsoljuk majd vele vendégeinket.

És néhány tanács. A virágokat a pollenallergiások ne fogyasszák, amíg orvosukkal nem konzultáltak. A virágokat mindig tiszta, vegyszermentes területről gyűjtsük, ne út mellől! Virágboltban vásárolt növényeket semmiképpen ne fogyasszuk! Bár a virágokat érdemes a virágpor miatt mosatlanul fogyasztani, ha úgy ítéljük meg, hogy szennyezett vagy csak úgy szeretnénk megenni, nyugodtan mossuk meg.

Fotó: Bring The Rock, Györgytea, Gourmet Riporter

 

Copyright PuzzleMedia 2017