Drasztikusan nőtt a cukorbeteg gyerekek száma

Hírességek is közreműködnek abban az új általános iskolai diabétesz oktatási programban, amelyben diákok, tanárok, sőt a gyerekek szülei is átfogó ismereteket szerezhetnek a cukorbetegségről. A programot a Nemzetközi Diabétesz Szövetség hozta létre részben azért, hogy a cukorbeteg gyerekeket elfogadják az iskolákban - hangzott el az Egy Csepp Figyelem Alapítvány sajtóeseményén. Ez a tudáspróba is része lesz az oktatási programnak, amelyben a civil szervezet is közreműködik a következő tanévben.

 

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár adatbázisa szerint az elmúlt években az 1-es típusú cukorbeteg gyermekek és serdülők száma 40 százalékkal, 2-es típusú diabeteses gyermekek és serdülőké pedig majdnem hatvan százalékkal növekedett. Különösen figyelemre méltó, hogy a 2-es típusú cukorbetegség gyermekkori előfordulásának aránya meglepően magas (15 százalék).

A Nemzetközi Diabétesz Szövetség 6-14 éves gyerekek, szüleik és tanáraik számára KiDS elnevezéssel létrehozta iskolai oktatási programját, amelyet a kezdeményezés mellett elkötelezett Sanofi-Aventis Zrt. felkérésére az Egy Csepp Figyelem Alapítvány valósít meg Magyarországon.

egy csepp 02

A cukorbetegség megismerésére, a 2-es típusú diabétesz megelőzésére és a diabétesszel élő gyerekek elfogadására irányuló iskolai programban a szakemberek mellett olyan hírességek is részt vesznek majd, mint Erős Antónia, Szellő István vagy éppen Kocsis Tibor. A program hazai bevezetése a következő tanévben az úgy nevezett pilottal indul, amelyben öt iskola vesz részt.

A KiDS mellett tovább folytatódik az Egy Csepp Figyelem Alapítvány másik oktatási programja, a csaknem 5 éve indított Belevalók. Az ingyenes képzés célja, hogy az óvópedagógusokat és tanítókat felkészítse a cukorbeteg gyerekek körüli mindennapi feladatokra. Eddig 40 állomáson csaknem 3 ezer pedagógus szerzett ismereteket a cukorbeteg kicsik gondozásáról.

Szakmai partnerként a Magyar Diabetes Társaság és a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége segíti a „Belevalókat”, amely 5. éve része az ELTE hivatalos képzési programjának. A programot évek óta támogató 77 Elektronika Kft. mellett a „Belevalók” mellé állt idén a Sanofi-Aventis Zrt. is.

 

Copyright PuzzleMedia 2017