Mérsékelné a szabadgyököket? Rágjon szőlőmagot!

A közelmúltban adták át a Bock Borászat 1,2 milliárd forintos beruházással felépült szőlőmagtablettát gyártó üzemét Villányban. Hogy ez miért jó hír? Mert az ott gyártott, kékszőlőmag őrleményéből előállított táplálék-kiegészítő tablettában olyan különleges anyagok találhatók, amelyek rendkívül hasznosak az emberi szervezet számára.

 

Bock József villányi borász már 2010 óta hasznosítja a szőlő feldolgozásának egyik legfontosabb melléktermékét, a kékszőlőmagot szőlőmagolaj és szőlőmag mikroőrlemény készítésére. A borász három éve azonban úgy döntött, hogy szőlőmag üzemet épít, és a Pécsi Tudományegyetem, valamint a Szent István Egyetem kutatóit is bevonta a termékfejlesztésbe. Elsődleges célja az volt, hogy a meglévő két termék tökéletesítése mellett létrehozzanak egy fogyasztóbarát, rágható és a szervezet számára is könnyen feldolgozható kékszőlőmag tablettát.

bock szolomag 02

Szűcs Balázs projektvezető kiemelte, hogy az üzemben évente 400 ezer csomag szőlőmagtablettát állítanak majd elő 20 ezer kilogramm villányi szőlőmagból. – Olyan természetes eredetű anyagokat tartalmazó terméket sikerült kifejleszteni, amely igazoltan pozitív élettani hatással rendelkezik. Értékes beltartalmának felszívódása a szervezetben kiemelten hatékony – hangsúlyozta a projektvezető. A termék kifejlesztésében résztvevő Pál Szilárd gyógyszer-technológus hozzátette: a tabletta a szőlőmagban található polifenol-vegyületcsoport hatóanyagai révén fejti ki elsősorban a szív- és érrendszerre gyakorolt kedvező hatását. 

bock szolomag 01

A polifenolok, mint antioxidánsok a tudományos életben elfogadott hatásai között említik, hogy csökkenthetik a szervezetben az érrendszeri betegségek valamint egyes ráktípusok kialakulásának kockázatát. Mérséklik a szabadgyököket, így segíthetnek a gyulladásos betegségek megelőzésében, valamint csökkenthetik a magas vérnyomást és a káros koleszterinszintet, így védhetik a szívet. Kedvező hatást gyakorolhatnak a visszértágulat vagy érszűkületből eredő lábfájás esetén, továbbá mérsékelhetik a cukorbetegség egyes tüneteit, jól alkalmazhatóak szembetegségek megelőzésére és kiegészítő kezelésére, és enyhíthetik az allergiás tüneteket is.

Fotó: Bock Borászat

 

Copyright PuzzleMedia 2017