Augusztusi szedermánia a Pilisben

Augusztusra rekord szedertermés is várható a Pilisben – vélekednek a parkerdő munkatársai. A Pilisbe kirándulást tervezőknek érdemes figyelniük a gyümölcs érésére, és kosarat vagy kisebb dobozt magukkal vinni a túrára, amibe napi két kilogrammnyi erdei bogyót kedvükre szüretelhetnek.

 

A Pilisi Parkerdő magasabban fekvő területein rekordmennyiségű erdei gyümölcs termett idén. A természetjárók június-július fordulóján rég nem látott tömegű málnával találkozhattak a Dobogókő környéki erdőkben. Érdekes, de nemcsak az időjárás kedvezett a bogyós gyümölcsöknek a főváros környéki kirándulóhelyeken, hanem a Pilisi Parkerdőben történt 2014. évi jégkárral is összefüggésbe hozható az idei kiváló termés.

A négy évvel ezelőtti katasztrófában megsérült fák lombkoronájának záródása ugyanis annyira lecsökkent, hogy az alattuk élő lágyszárú- és cserjefajok még több fényhez, nedvességhez és tápanyaghoz jutottak, ami többek között a nagy mennyiségű málna- és szedertermést is biztosítja.

szeder 03 dyana by

Mindkét vadon termő gyümölcs őshonos a Pilisi Parkerdő területén, és pont az a magasabban fekvő régió biztosítja számukra a legjobb életfeltételeket, amit a jégkár a legerősebben érintett. Az elmúlt években ezért ezek a növények gyorsan elszaporodtak, és a nyár eleji csapadékos, ám meleg időjárásnak köszönhetően rekordnagyságú termést hoztak.

A parkerdő munkatársai szerint augusztusra rekordnak számító szedertermés is várható. A Pilisbe indulóknak érdemes figyelniük a gyümölcsök érésére, és kosarat, vagy egy kisebb dobozt vinni a túrára, amibe napi két kilogrammnyi bogyót kedvükre szüretelhetnek.

Az erdei gyümölcsök a Pilisi Parkerdő területén a legalapvetőbb szabályok betartásával szabadon szedhetők. Gyümölcsökre, gyógynövényekre, vagy a gombákra egyaránt vonatkozik, hogy csak személyes fogyasztásra gyűjthetők, naponta és fejenként legfeljebb két kilogramm mennyiségben. Aki ennél többet szeretne felhasználni, esetleg értékesíteni szeretné az erdőben szedett gyümölcsöket, azoknak a Pilisi Parkerdő helyi erdészetének írásos engedélyére van szüksége.

szeder 02 Enrica Bressan

Az augusztusban szedhető szeder sokféleképpen hasznosítható. Ízletes lekvár vagy szörp készíthető belőle, de hosszabb távon akár fagyasztva is tartósíthatóak. Érdemes kísérletezni a vegyes lekvárok készítésével is, amikor a hagyományos gyümölcslekvárokhoz vadgyümölcsöket keverünk, tanácsolják a parkerdő munkatársai, így adva különleges ízt a készítményeknek.

Fotó: Roben Owen-Wahl, Enrica Bressan, Dyana by

 

Copyright PuzzleMedia 2017