Őszi nagytakarítás dióval

Ha beköszöntenek a hűvösebb hónapok, szükségünk van a szervezetünk „kipucolására”, akár a lakásunknak a nagytakarításra. A méregtelenítést azonban az elménkben, a szívünkben kell kezdeni, csak ezt követően érdemes a természet kincseit bevinni szervezetünkbe. Az egészséges őszi élelmiszerek közül is kiemelkedik két jolly joker, a szőlő és a dió.

 

Ahogy már megszokhattuk az Indiai Gasztrofesztiválon ezúttal is sok érdekes előadás, program közül választhattak az érdeklődők. Számos tanáccsal, tippel, kiváló receptötlettel gazdagodhattak az óbudai Lélek Palotájába ellátogatók. A nagyszínpadon pedig nem más, mint az Indiai Köztársaság nagykövetség első titkárának felesége, Anita Rawat asszony tartott főző show-t. Az elkészült különleges joghurtos gombócot a színpadhoz közel ülők meg is kóstolhatták.

dio 03

A színes forgatagot járva több előadást is meghallgattunk, de talán mind közül Szabó Csaba természetgyógyász egyik előadása volt a legaktuálisabb, hiszen az őszi méregtelenítésről szólt. A folyamatot nem a gyógyteák, vitaminok és egyebek fogyasztásával kell kezdeni, hanem át kell esni az úgynevezett „nem ártás elvének” fázisain. Ha ugyanis ártunk magunknak, éppen a legnagyobb gyógyító erőt iktatjuk ki, mert az magunkban van – figyelmeztet Szabó Csaba. El kell tehát határoznunk, hogy először is nem ártani magunknak, sem embertársainknak és egyéb élőlényeknek, végül pedig tágabb környezetünknek, a Földnek sem.

dio szabo 01Aztán tegyük fel magunknak a kérdést: mi történt velünk az elmúlt időszakban? Mi okozott számunkra akadályt? Fontos tudni: az elme válaszai, mindig érzelmi válaszok. Az egyik legnagyobb egészségromboló erő a stressz, amit okozhat trauma, baleset, gyász, munkahelyváltás, szerelmi csalódás, egy szóval olyan élethelyzet, amelyre nem tudtunk felkészülni. A stressz-faktortól meg kell szabadulni!

Fel kell ismernünk, hogy szükségünk van a változásra, majd meg kell határozni, milyen mértékű legyen az, azt végre kell hajtani, szokássá tenni végül megélni. A reggeli rutin során csendesedjünk el egy kis időre, ezt Szabó Csaba tréfásan „helló napnak” nevezi. A szervezet tisztítása összefüggésben van azzal, hogy szükségünk van a változásra. A testünket tavasszal és ősszel érdemes felülvizsgálni, az őszi időszakban egyébként is lassulnak a folyamatok. A hirtelen lehűlésnek köszönhetően ugyanis összehúzódik az artéria, ám a folyadék (ez esetben a vér) nem összenyomható, ami értelemszerűen hatással van a vérnyomásra.

Előjöhetnek a rejtett vénás gyulladások is, amire gesztenyevirágból készült mézes pakolást tegyünk. Együnk virágport, igyunk mustot. Érdemes megpróbálni, hogy 3 napig fehérjeszegényen táplálkozunk, majd a következő 3 nap során növeljük a fehérjék arányát. Ezt ismételjük meg többször. Az őszi, energetikailag szegényebb időszakban ritmustalanság lép fel, figyelemhiányos időszaknak is nevezhetjük. Szükségünk van az ásványi anyagokra és nyomelemekre. A stresszt oldó élelmiszerek közé sorolhatjuk a harmonizáló teakeverékeket, a zsurlót, a zsályát, a kökényt, a szőlőt, aminek egyébként is szezonja van, és a belőle készült természetes méregtelenítőt, a mustot.

dio 02

A másik fontos őszi táplálék a dió, amely Szabó Csaba szerint egy igazi energiabomba, esszenciális aminósavakban gazdag élelmiszer, ami jót tesz a vérnyomásnak is. (Egyébként hasonlóan ilyen egészséges a török vagy más néven mókus mogyoró fogyasztása is.) Este fogyasszuk, testsúlyunknak megfelelő mennyiséget, 10 kilogrammonként egy egész diót. A csonthéjas gyümölcsnek magas az olajtartalma, amely így „jó kukás” módjára összegyűjti a szervezetben található „szemetet”.

dio 06 narancs

A diónak magas az ásványianyag-tartalma is, zsírban oldódó vitaminokban gazdag. Készíthetünk mézes diót is, amelyhez vegyünk fél kilogrammot a csonthéjas magból, adjunk hozzá 2 deciliter vizet, 1-1 deciliter cukrot és mézet. Tehetünk bele vaníliáscukrot vagy fahéjat is. Hagyjuk állni pár órát, szűrjük le, majd 160-170 Celsius fokra előmelegített sütőben szikkasszuk. A jó méregtelenítéshez elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű folyadék, reggel vagy délelőtt fogyasszunk rostos gyümölcs vagy zöldségleveket, délután már csak ásványvizet igyunk. És még egy fontos jó tanács: a napot pedig semmiképpen ne krimivel vagy a híradó megtekintésével zárjuk.

 Fotó: freeimages.com

 

Copyright PuzzleMedia 2017