Hogyan adjuk le a nyáron felszedett kilókat?

A kiegyensúlyozott táplálkozásra és a megfelelő edzésre koncentrálva elérhetjük, hogy megszabaduljunk a nyáron felszedett kilóktól – vélekedik Mudra Ágnes, többszörös magyar és német bajnok, világbajnoki ezüstérmes bodyfitness versenyző. Az Infrasalon tulajdonosa szerint ősszel visszatér a rend az emberek életébe, így könnyebben rávehetjük magunkat, hogy mozogjunk és felkészítsük szervezetünket a téli időszakra.

 

– Hogyan lendüljünk formába ebben az évszakban?

– A siker kulcsa a rendszeresség. Ha csak 30 percet mozgunk, s ha odafigyelünk a táplálkozásunkra, gyorsan eltűnhetnek a nyáron felszaladt kilók.

ősz 04

– Hogyan váltsunk életmódot az ősz beköszöntével?

– Ez az évszak tökéletes az életmódváltásra. A nyaralások, a fesztiválok véget érnek, az esti baráti összejövetelek, a kerti partik a hidegebb idő, a korai sötétedés miatt is elmaradnak. Visszaáll a rend az emberek, családok életébe. Visszatérünk a munkába, a gyerekeknek elkezdődik az óvoda, az iskola, így sokkal könnyebben beiktatható a napirendbe a mozgás. Ne akarjunk mindent egyszerre és azonnal megváltoztatni, a drasztikus fordulatok elvehetik a kedvünket. Legkönnyebben a mozgást tudjuk becsempészni a mindennapokba. Kezdjünk el legalább heti háromszor edzeni! Válasszunk olyan sportot, amelyet szeretünk, jó kedvvel csinálunk, ami örömet szerez, így sokkal könnyebb lesz motiváltnak maradnunk. A táplálkozásunkból kezdjük el kiiktatni a cukrot, a fehérlisztes ételeket, az alkoholt, együnk rendszeresen, étkezzünk változatosan, és figyeljünk az adagok nagyságára is! Praktikus, ha előre bedobozoljuk a másnapi ételünket, így nem csábulunk el. Ami az elején nyűg, az nagyon hamar rutinná tud válni, csak akarni kell.

ősz 03

– Mi a legfontosabb, amire oda kell figyelnünk?

– Ha az edzést be szeretnénk építeni az életünkbe, azt csak fokozatosan szabad, hogy elkerüljük a sérüléseket, amelyek akár több hetes kényszerpihenőt is okozhatnak. Érdemes szakember segítségét kérni, tervet készíteni a mozgásban és az étrendben is, ami segít a céljaink megvalósításában. Tanuljuk meg a gyakorlatok helyes kivitelezését, mert sokkal nehezebb berögzült hibákat később kijavítani, és így biztosan nem sérülünk le.

– Hogyan motiváljuk magunkat a mozgásra, életmódváltásra?

– Nincs már meleg, így sokkal könnyebben szánhatjuk rá magunkat a mozgásra, nem tűnik annyira risztónak egy kis izzadás. Ugyanakkor nagyon fontos az elhatározás, ahogy szokták mondani, minden fejben dől el. Tűzzük ki a célt, ahhoz tervezzük meg az utat, lépésről lépésre! Ha közbeiktatunk apróbb célokat, úgy mindig lesz sikerélményünk, ami segít folyamatosan motiváltnak maradni. Tapasztalatom szerint nagyon sokat segít, ha készítünk képeket az alakulásunkról. Fontos, hogy reálisan gondolkodjunk, ne tűzzünk ki elérhetetlen célokat, ne legyenek túl nagy elvárásaink, amiket nem tudunk teljesíteni. Ha csalódások érnek minket, hamar feladjuk az életmódváltást. Sajnos kitartás és akarat nélkül nem fog menni. Az életmódváltás nem időszakos, hanem hosszú távú munka, és remélhetőleg egy életre szól.

ősz 01

– Mit és hogyan sportoljunk?

– Míg tart az enyhe ősz, menjünk nyugodtan a szabadba, a nyári kánikula után jólesik majd kint mozogni. A napsütés nem csak a kedvünknek tesz jót, de erősíti az immunrendszert, a csontokat, hiszen hatására D3 vitamin képződik a szervezetben. A reggelek és esték viszont már hidegek, könnyű megfázni. Ilyenkor érdemes már valamilyen beltéri sportot választani, menjünk szaunázni, így elkerülhetők a megfázásos betegségek. Léteznek már olyan csúcstechnológiás fitneszgépek, amelyekben az infraszauna, a nyirokmasszázs és a testedzés együttes hatása révén nemcsak a nyáron felszedett kilóktól és a narancsbőrtől szabadulhatunk meg gyorsan és egyszerűen, de az intenzív izzadás következtében méregteleníthetjük szervezetünket. Hatására nő az állóképesség, javítja a vérkeringést, edzi az ereket, feszesebbé válik a bőr, késlelteti az öregedési folyamatokat, csökkenti a stresszt. Nem utolsó sorban a tömegtől mentes, intim környezetben edzhetünk.

alma 03

– Milyen ételeket fogyasszunk ősszel?

– Mindig érdemes az idényre jellemző zöldségeket és gyümölcsöket választani. Az őszi zöldségek segítenek megerősíteni az immunrendszert, felkészíteni a szervezetet a hidegebb időre. A sütőtök például hihetetlenül egészséges, nagyon magas antioxidáns tartalma van, segít a méregtelenítésben, magas szerotonin tartalma miatt segít a jókedvünk megtartásában is. A gyümölcsök közül az alma nemcsak tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, de rosttartalmának köszönhetően segít a fogyásban is (erről bővebben még ITT OLVASHAT vagy E LINKRE KATTINTVA).

 

Copyright PuzzleMedia 2017