Milyen programokat szervezzünk a családdal ősszel?

A közös vadgesztenye- vagy falevélgyűjtésnek egy gyerek sem tud ellenállni, különösen, ha megígérjük nekik, hogy a termésekből közösen műalkotásokat készítünk – véli Gyetvainé Zováth Anikó, családi utazási szakértő. A négygyermekes édesanya szerint ahhoz, hogy energiával, lelkesedéssel bírjuk az őszi fáradalmakat, tudjuk teljesíteni a feladatainkat, fel kell töltődnünk a szabadidőnkben. Ehhez jó lehetőség a kirándulás a természetben vagy egy több napos wellness hétvége.

 

– Mit tanácsol, hova utazzon, hol kiránduljon a család ősszel?

– Remek évszak az ősz. Vége a kibírhatatlan melegnek, a természet színes ruhát ölt magára, friss a levegő, és még az esőnek is megvan a maga varázsa. Ilyenkor érdemes túracipőt húzni és kirándulni a gyerekekkel. Nekem nagy kedvencem a Hangya Dani tanösvény Katalinpusztán, amiről az Irány a Dunakanyar! című mese-útikönyvben is lehet olvasni, de varázslatos a Dera-szurdok vagy Solymáron a Rózsika-forrásnál vezető útvonal, akárcsak a Bakonyban a Cuha-völgyi séta, ahol nem árt, ha van nálunk gumicsizma. Az országban mindenütt találni olyan tanösvényeket, ahol a legkisebbek is örömmel teljesítenek, míg a nagyobbak észrevétlenül tanulnak is közben. Ősszel azért népszerűek a wellness szállodák, mert a szabadtéri vizes kalandok helyett a beltéri medencék szolgálnak vizes élménnyel. Érdemes ilyenkor is megnézni, hogy az adott szálloda mennyire van felkészülve a családok kiszolgálására. A KidsOasis védjegy garancia arra, hogy valóban családbarát az adott szálláshely. 

őszi pihenés 011

– Mit vigyünk magunkkal, hogyan öltözködjünk?

– Ezekre a szálláshelyekre nem kell a fél háztartást magunkkal cipelni, ha pici gyerekkel utazunk. A legtöbb szállodában kerékpárt is bérelhetünk, gyereküléssel, utánfutóval és bukósisakkal, így egy őszi tekerést is betervezhet a család a programjába. Gyakran eszembe jut a mondás: rossz idő nincs, csak nem megfelelő öltözet. Esernyőt, gumicsizmát én mindig beteszek a csomagba, és gondolok pótzoknikra is, mert szerintem egy kis eső nem lehet akadálya annak, hogy sétáljunk a környéken, és persze sok családban „pocsolyázni” is kötelező.

őszi pihenés 03

– Milyen különlegessége van az ősznek? Hogyan motiváljuk a családot, hogy közös programot szervezzünk a természetben?

– A közös vadgesztenye- vagy falevélgyűjtésnek egy gyerek sem tud ellenállni, különösen, ha megígérjük nekik, hogy a termésekből közösen műalkotásokat készítünk. Érdemes ötleteket gyűjteni előre.

– Milyen programokat válasszunk?

– Az őszi szünetben mindenképpen természetközeli szálláshelyre utazzunk, ha szeretnénk kipihenni a fáradalmakat. Érdemes olyan helyet keresni, ahol a szálláshely falain kívül is találunk bőségesen programot, kirándulásra alkalmas helyeket.

Fotó: Kiss-Nemes Kitti, Baráth Mea

 

Copyright PuzzleMedia 2017