Nyári tea, kellemes aroma

Sokszor felmerül a kérdés, melyik teát lehet folyamatosan fogyasztani, csupán a kellemes aromája, íze, egészségmegőrző hatása miatt. Szabó Gyuri bácsi, a bükki füvesember a Bükki varázst egész évben ajánlja, de mit fogyasszunk a nyári melegben, ami üdít, frissít és hidegen is finom? Van megoldás. 

 

Gyuri bácsi Nyári teáját lehűtve, akár jégkockával is érdemes kortyolgatni. A tea összetétele: citromfű, apróbojtorján, bodzavirág, fehér akácvirág, orvosi zsályalevél. A Nyári tea alkotóelemei közül a citromfű aromája érvényesül a leginkább. Ez a gyógynövény pihentető, idegerősítő hatású, ezen kívül biztosítja a jó emésztést is. Agyműködésünket, szívünk ritmusát ugyancsak jótékonyan befolyásolja.

Az apróbojtorján egész szervezetünket egyensúlyban tartja. Védi a légzőszerveinket, megelőzhető vele a nátha, az influenza. Rendben tartja emésztésünket, húgysavszintünket, óvja a húgyutakat és a vesét. A bodzát már az ókori orvosok is ismerték, a magyar népgyógyászatban a kamilla mellett a leggyakrabban használt gyógynövény. Rendben tartja légútjainkat, serkenti immunrendszerünket, kitűnő üdítő ital készíthető belőle.

A fehér akác szabályozza a gyomorsav működését, és köhögéscsillapító hatással is bír. Élvezeti teaként is fogyasztható, íze igen kellemes. Az orvosi zsálya az egyik legrégebben használatos gyógynövény, már a rómaiak is ismerték, úgy tartották, meghosszabbítja életünket. Összehúzó hatása miatt fertőtlenít, és megelőzi a különféle gyulladásokat. Izzadás ellen is használható, ami jól jöhet a nagy nyári melegben.

És még egy apróság: a tea csomagolása szintén különleges, a Bükk hegység jellegzetes pillangója, a Nagy gyöngyházlepke (Argynnis paphia) található rajta. Nevét a szárny fonákján található gyöngyházfényű foltokról kapta.

Fotó: gyorgytea.hu

Copyright PuzzleMedia 2017