Világraszóló magyar sikerek Londonban

A somlói Tornai Pincészet 2015-ös Prémium Juhfarkja és a Grand Tokaj 2013-as 6 puttonyos Tokaji Aszúja is elnyerte a Trófea-díjat a londoni International Wine Challenge-en (IWC). A világ egyik legismertebb borversenyén további nyolc magyar bort jutalmaztak aranyéremmel.

Az IWC-re évente 15 ezernél több bort neveznek a világ számos országából, közülük mindössze ötszáz kap aranyérmet. A többfordulós bírálati folyamatban az éremre jelölt borokat három bizottság értékeli, legalább tíz, komoly szakmai múlttal rendelkező zsűritag részvételével. A Trófea-díj értékét növeli, hogy kategóriánként csak egy bor érdemelheti ki. Vagyis e borok a legjobbak közül is kiemelkednek, hiszen az aranyérmes palackok újrakóstolásával választják ki őket.

IWCA többkörös bírálati procedúra növeli a díj értékét, amelyet idén a Tornai Pincészet 2015-ös Prémium Juhfarkja és a Grand Tokaj 2013-as 6 puttonyos Tokaji Aszúja érdemelet ki. A Tornai Pincészet világviszonylatban is ritka eredményt ért az egyik legalaposabban bírált borversenyen, hiszen mostani sikerével megszakítás nélkül harmadik évben érdemelte ki a Trófea-díjat A díj kihirdetése után a Tornai két borát egy londoni Michelin-csillagos étterem kínálatába választották be (további két másik somlóival együtt) – írta a hvg.hu.

A magyar termelők az IWC által közzétett eredménylista szerint idén 8 aranyérmet, 11 ezüstöt és 11 bronzérmet nyertek, további 15 magyar bor elismerő oklevélben részesült. A két Trófea-győztes pincészet egyébként további egy-egy bora is aranyérmet kapott.IWC 03

Aranyéremmel díjazták a Grand Tokaj (Grand Tokaj Aszú, 2013), a Tornai Pincészet (Top Selection Furmint, 2015), a Royal Tokaji (Blue Label 5 Puttonyos Aszú, 2013), az Oremus (Berry Bros. & Rudd Tokaji Aszú 5 Puttonyos, 2011), a Bezerics Borászat (Cserszegi Fűszeres késői szüret, 2015) és a Zombori Pince (Tokaji Aszú 6 puttonyos, 2013) egy-egy borát. Érdekesség, hogy a Tornai két bronzérmet is szerzett, s örömteli, hogy a zalai borvidék egyik pincészete (Bezerics) is öregbítette a magyar borok hírnevét. Ezüstéremmel kizárólag tokaji borokat díjaztak, a bronzmedált kiérdemelt palackok között pedig a Törley két pezsgője is megtalálható.

Fotó: iwc.com

Copyright PuzzleMedia 2017