Nem minden alkohol, ami annak látszik

Hatnapos célellenőrzést tartott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a főváros VI. és VII. kerületeinek vendéglátó- és szórakozóhelyein. A razzia során közel százhetven alkoholos tételt zároltak és majdnem ötven esetben indult hatósági eljárás. Egy vendéglátóhely teljes körű működést, míg további hat üzletben az ételkészítő tevékenységet függesztették fel azonnali hatállyal az ellenőrök.

 

A fővárosi „Bulinegyed” üzleteit vették górcső alá a közelmúltban Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felügyelői. A helyszíni ellenőrzések során tapasztalt jogsértések alapján a hivatal 47 hatósági eljárást indított a vendéglátó- és szórakozóhelyekkel, az italkereskedőkkel és -előállítókkal szemben.

Az akcióban negyvenhárom egységet ellenőriztek, 169 tétel alkoholos italt zároltak a felügyelők, amelyek közül tizenegy termék még egyedi tételazonosítót sem tartalmazott, míg 158 tétel esetében a palackon feltüntetett azonosítót nem lehetett összeegyeztetni a termékkísérő dokumentumokkal.

A 235 gyorsmérésből tizenhét esetben tapasztaltak jelentős eltérést a szeszes italok palackján jelzett, illetve azok valós alkoholtartalma között. Három szeszesital tétel az előzetes címkebírálaton bukott el, két sört pedig lejárt minőség-megőrzési idejük miatt vontak ki a forgalomból. Az ellenőrzések során több esetben jelöletlenül vagy más italkategóriával jelölt palackban tárolt, bontott alkoholos italt foglaltak le.

nebih buli 02

A Nébih laboratóriumának szakemberei húsz alkoholos italt vizsgáltak meg, amelyek közül háromnál analitikai problémát találtak. Három esetben – nyomon követési, illetve jelölési hiba miatt – figyelmeztetést, míg öt tételnél bírságot szabnak ki az ellenőrök.

Nyolc létesítményt az élelmiszer-biztonság előírásai alapján is ellenőriztek, hatban azonnali hatállyal felfüggesztették az ételkészítő tevékenységet. A dolgozók szinte sehol nem rendelkeztek érvényes egészségügyi könyvvel, az előkészítést igénylő nyersanyagok feldolgozása szűkös, zsúfolt és higiéniai szempontból erősen kifogásolható körülmények között történt.

A kirívó higiéniai hiányosságok és élelmiszer-biztonságot veszélyeztető okok miatt az ellenőrök azonnali hatállyal felfüggesztették egy vendéglátóhely teljes körű működését. Az egységben az egyes helyiségeket nem rendeltetésszerűen használták, a penészes hűtőszekrényben bontott italok sorakoztak, valamint egymás mellett tárolták az élelmiszereket a fagyálló folyadékkal és más bontott vegyszerekkel.

A jogsértő vendéglátóhelyek listáját ERRE a linkre kattintva olvashatja el.

Fotó: Nébih

 

Copyright PuzzleMedia 2017