Izgalmas ókori leletre bukkantak

Több mint ötven évig szerepelt az Izraeli Múzeum kiállításán egy cserépdarab, amelyen a Tel Aviv-i Egyetem kutatói csak most fedeztek fel szabad szemmel nem látható feliratokat. Az üzenet Kr.e. 600 körül keletkezhetett, a Júdea elfoglalása előtti utolsó években, és egy rendkívül fontos üzenetet tartalmazott.

 

Az óhéber nyelvű, tintával agyagra írt szöveget a korábbi képalkotó módszerekkel nem lehetett felfedezni, a Tel Aviv-i kutatók viszont nemrég multispektrális technikával vizsgálták újra a leletet, és a cserép feltételezetten üres hátoldalán bukkantak rá az üzenet soraira – számolt be a hírről a VinCE a Decanterre hivatkozva. Az üzenetet a Tel Avar-i erőd ellátmányfelelősnek címezték, és a következőt tartalmazza:

„…Ha van még bármennyi olaj az állomáshelyeden, küldd el. (A másik dolgot illetően) dobd el, el ne küldd! […] Ha van bor, küldj! […] És Ge’alyahu elvitt egy adag habzó (?) bort.”

Az üzenet azért is értékes, mert bár eddig is egyértelmű volt, hogy a korszakban kedvelték a jellemzően fűszerekkel dúsított borokat, abból az időből rendkívül kevés papirusztekercs maradt fent, így a fő írásos források az agyagdarabokon találhatók.

A tintával írt feljegyzések azonban a leletek földből való kiemelése után azonnal halványulni kezdenek, eddig gyakran előfordult, hogy ha nem dokumentálták a cserépen lévő írásjeleket közvetlenül a feltárás után, később már semmi nyomuk nem látszódott. 

Az új módszerrel azonban több hullámhossz segítségével keresik a tintát, így korábbi, már elhalványult leletek üzeneteit is tudják rekonstruálni – igaz, a jelek megfejtéséhez tovább szakértők aprólékos munkájára van szükség. Hogy aztán az ellátmányfelelős intézkedett-e, s a szomjas katonák hozzájutottak-e a várva várt nedűhöz, talán soha nem tudjuk meg.

Fotó: huffingtonpost.com, Decanter

Copyright PuzzleMedia 2017