Egyre több sört iszik Európa

Tavaly harminckilenc milliárd liter sört gyártottak az Európai Unióban, négyszáz millió literrel többet, mint egy évvel korábban. A hagyományos sörök mellett mintegy kilencszáz millió liter 0,5 százalék vagy annál kisebb alkoholtartalmú sört is gyártottak az unióban.

 

Az elmúlt héten tartották a sör világnapját, s ebből az alkalmából az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat adatokat közölt az uniós sörgyártásról és sörkereskedelemről. Az adatsorból kiderül, hogy az alkoholos sörök kétharmadát az EU hat tagállamában gyártották. Az unió legnagyobb sörgyártója – talán nem meglepő – Németország volt, amely az unió termelésnek ötödét adta 8,3 milliárd literrel.

Második helyen az Egyesült Királyság állt 13 százalékos részaránnyal, 5,1 milliárd liter sörrel, míg a harmadik Lengyelország lett tíz százalékkal. A lengyelek nem sokkal előzték meg Spanyolországot, amelyet két nagy sörhatalom, Hollandia és Belgium követ a ranglistán.

Magyarország Portugália után a 13. helyen állt az Eurostat rangsorában, évi 655 millió liter gyártott sörrel. (Írországról és Szlovéniáról nem közölt adatokat az Eurostat.) Magyarországon az éves sörfogyasztás lassan, évről, évre emelkedik, ám a rendszerváltoztatás körüli éves sörfogyasztástól még nagyon messze vagyunk.

Sörfogyaztás grafika MTI 02

Tavaly az EU legnagyobb sörexportőre Hollandia volt, 1,9 milliárd liternyi kivitellel, ezzel megelőzte Németországot (1,7 milliárd), Belgiumot (1,5 milliárd), Franciaországot (0,7 milliárd) és az Egyesült Királyságot (0,6 milliárd). A sör világnapja 2007 óta augusztus első péntekje, a Kalifornia állambeli Santa Cruz városából terjedt el először Amerika-szerte, majd nemzetközi ünnepnappá vált.

Fotó: Chimay, grafika: MTI/KSH

 

Copyright PuzzleMedia 2017