„Sokkolt a pálinka ereje”

Negyedik éve rendezik meg a Nemzeti Pálinkakiválóság programot, amelynek idei eredményeit összegző kötet a napokban jelent meg. A Pálinkakiválóságok Könyvébe kizárólag olyan párlatok kerültek, amelyek előzőleg az Országos Pálinka és Törkölypálinka Versenyen a több száz benevezett tétel közül legalább 16 pontot értek el a lehetséges húszból.


„Meg kell vallanom, amikor először kóstoltam pálinkát, szinte sokkolt annak ereje, ugyanakkor az intenzív gyümölcsös ízvilág azonnal meg is hódított” – mesélt a pálinkával történt első találkozásáról Rahul Chhabra, India budapesti nagykövete. „… ha ki kellene választanom egyet a világ bármely finom alkoholos párlata közül, akkor az én választásom a pálinkára esne” – foglalt állást a magyar pálinka mellett Rastislav Kacer szlovák nagykövet. „Teljesen lenyűgözött, hogy hány fajta, különböző pálinka van a [magyar] piacon” – csodálkozott rá a pálinka sokszínűségére Gordan Grilic Radman, Horvátország magyarországi nagykövete.

Csak néhányat emeltünk ki a jóleső megállapítások közül, amelyek a most megjelent Pálinkakiválóságok Könyvében olvashatók, ám a külföldi diplomaták véleményei is arra utalnak: évek óta folyamatosan fejlődik a honi pálinkafőző társadalom, nem különben a párlatok minősége.

pálinka kiválóság 02

– A magyar pálinka ünnepe egy-egy ehhez hasonló alkalom. Ilyenkor számot is vetünk kicsit – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az idei kiadvány bemutatása alkalmából rendezett sajtóeseményen. A tárcavezető hozzátette: évről évre több az olyan pálinka, amely értéket jelent, amelyben gyönyörködhetünk. Szavait alátámasztja, hogy a versenyre idén 34 pálinkaház, 382 tétellel nevezett, ezek közül 115 érdemelte ki a pálinkakiválóság címet, 46 pedig a TOP pálinkakiválóságot. A Nemzeti Pálinkakiválóság programot egyébként 2014-ben indította el a Földművelésügyi Minisztérium, azóta minden évben kiválasztják a honi pálinkafőzdék által az Országos Pálinka és Törkölypálinka Versenyre beküldött mintákból a pálinkakiválóságokat, illetve a TOP pálinkakiválóságokat. Az idei bírálatra Esztergomban került sor.

– A vodka, a konyak vagy a whisky, ha úgy tetszik, a szabványosított élelmiszerek világát képviseli, ezeknek az italoknak a mennyiségével nem mérhető össze a pálinka, ugyanakkor a mi pálinkánk mindig más, egyre finomabb és választékosabb – hangsúlyozta Fazekas Sándor. Rámutatott: vannak még tartalékaink, például a kreativitásban, a munkában, a szorgalomban. A pálinkafőzdék már eddig is bizonyították munkabírásukat, fűzte hozzá, hiszen pár év alatt érték el azt a szintet, ahol ma a szakma tart.

pálinka kiválóság 01

– Szívügyünk a pálinka – jelentette ki Kielmayer Kristian, a Nemzeti Pálinkakiválósági Program szakmai elnöke hozzátéve, hogy az italok bel- és külföldön egyaránt mind több sikert érnek el. A kiadvánnyal kapcsolatban megjegyezte: a korábbi évekhez képest változott a kötet tartalma, nemcsak a pálinkakiválóságokat, jellemzőit, a párlatok készítőit sorolják fel, hanem megtudható belőle sok más hasznos információ is.

Hogy a laikusok is szívesen forgassák a kiadványt, olyan információk is helyet kaptak benne, hogy miként készül a pálinka, szerepel a könyvben az ország pálinkatérképe, megtalálható benne egy összefoglaló a gyümölcsökről, a különböző pálinkafajtákról és számos külföldi, fentebb is idézett véleménye a pálinkáról. Az egyik fejezetben külön felsorolják az uniós oltalom alatt álló, földrajzi jelzéssel védett pálinkákat, többek között a gönci barack, a békési szilva- vagy a szatmári szilvapálinkát.

 

Copyright PuzzleMedia 2017