Kinek hoz szerencsét a bodzavirág?

Finiséhez érkezett az Év Bortermelője díj nemes versengése, már csak hat borász izgulhat december 7-ig, amikor kiderül, kit választott az erre jogosult grémium az év borászának. A jelöltek a Magyar Mezőgazdasági Múzeum dísztermében megrendezett Borest a Bor Akadémián estélyen mutatkoztak be az akadémia tagjainak, a médiának és a meghívott vendégeknek.

 

Az utolsó szavazatok még most érkeznek be, amelyeket a jövő héten összesítünk, és december 7-én kiderül, ki lesz az év bortermelője – mondta Zilai Zoltán, a Magyar Bor Akadémia elnöke azon az eseten, amelyen bemutatkoztak Az Év Bortermelője 2017 díjra jelölt borászok.

borest 05

A hat aspiráns bemutatása rendhagyó módon történt, Deák Kristóf Mindenki című Oscar-díjas filmjének zárójelenetéből (is) ismert Bodzavirág című dalt élőben adták elő énekesek, akiket a szerző, a 80 éves Balázs Árpád zeneszerző és borakadémikus kísért zongorán. (Az est hivatalos részének zárásaként egyébként levetítették a film zárójelenetét is.) Balázs Árpád megosztott egy kedves történetet arról, hogyan született a dal, amelyet Nemes-Nagy Ágnes versére írt, míg fia, Balázs Ádám filmzeneszerző arról beszélt, miért ajánlotta a rendező figyelmébe ezt a művet.

borest 04

A kulturális program zárásaként a kamarakórus Balázs Árpád Puskin versére írt bordalát adta elő, majd bemutatták a megjelenteknek a XII. Kárpát-medencei Csávossy György Borverseny borait nevező és kóstoltató, külhoni borászokat, akiknek borait később meg is lehetett kóstolni.

borest 09

Borbély Tamás és ifjabb Figula Mihály

Ezt követően ültek a pódiumra a jelöltek, akiket ez évben először egy-egy borász vagy borakadémikus mutatott be. Idén a megszokott öt jelölt helyett eggyel több kiváló bortermelő került a jelöltek közé, mert a szavazás során holtverseny alakult ki. Hatodik alkalommal jelölték Borbély Tamást (badacsonyi borvidék), akit Zilai Zoltán ajánlott a Magyar Bor Akadémia tagjainak figyelmébe. Tamásról szólva megemlítette: elkötelezettje a badacsonyi borvidéknek. A 23 hektáron gazdálkodó fiatalember szerinte rendkívül szorgalmas, egyre szélesebb a termékpalettája, hiszen jégbortól a rozéig terjed már a szortimentje. Kiemelte Borbély Tamás közösségért végzett kiemelkedő munkáját, s hitvallását, miszerint a személyes kommunikáció a legjobb marketing a bor számára.

Ifjabb Figula Mihályt (Balatonfüred-Csopaki borvidéke) nem más, mint a borvidék egy másik jelöltje, Jásdi István mutatta be. Felidézte: amikor a fiatal borász tragikus hirtelenséggel elveszítette szüleit, sokan azt hitték a borvidéken, elvész idősebb Figula Mihály öröksége. De a család összefogott, és továbbvitték a pincészetet. Ifjabb Figula Mihály helyett feltette a kérdést: vajon mit szólna édesapja, ha látná, mire vitte a fia? „Büszke lenne rá és a birtokára is” felelte meg Jásdi István a kérdést.

borest 08

Ifjabb Szepsy István és Jásdi István

Ifjabb Szepsy Istvánt (tokaji borvidék) a Magyar Bor Akadémia főtitkára, Keményné Koncz Ildikó ajánlotta a megjelentek figyelmébe. Elárulta róla, hogy a fiatalember 18. generációs borász, ám öröksége nehéz volt, hiszen idősebb Szepsy István valóságos „nemzeti kincs”, ahogy fia vall édesapjáról. Dolgozik szülőjével is, de a mádi Szent Tamás Pincészet a saját döntései színtere. Szakmai felfogásáról sokat elárul, hogy vallja: a furmint lehet Tokaj zászlósbora, a szamorodnit pedig vissza kell helyezni az őt megillető helyre.

Jásdi Istvánt (Balatonfüred-Csopaki borvidéke) nagy derűt keltve Figula Mihály mutatta be, aki csipkelődve, de nagy szeretettel beszélt 70 esztendős kollégájáról. Jásdi István két évtizede került a borvidékre, amikor egy újsághirdetés útján megvette Ranolder János, egykori veszprémi püspök romos pincéjét és présházát. A magát csak „20 éve botcsinálta borászként” jellemző Jásdiról elmondta, alázatos munkával érte el sikereit, noha nem az önmegvalósításra törekszik, hanem a csopaki borvidék fellendítése. Ezért is alkotta meg a Csopaki kódexet.

borest 07Kézzel, ésszel és szívvel dolgozik, vagyis Aquinói Szent Tamás értelmezésében művész – mondta Koch Csabáról (Hajós-Baja borvidéke) dr. Kállay Miklós. Koch Csaba szorgalmas, tudatos, tíz év alatt három egységgel növelte termőtereltének nagyságát, 2007-ben pedig Villányban is vásárolt szőlőket. Az idén negyedszerre jelölt borászt a pezsgőgyártás, a biogazdálkodás mellett a társadalmi szerepvállalás jellemzi. Arra törekszik, hogy minden fogyasztói rétegnek kínáljon ár-érték arányos borokat.

borest 01Szőke Mátyást (mátrai borvidék) Légli Ottó, dél-balatoni borász méltatta, aki hangsúlyozta: a jelölt annak ellenére is megmutatta borvidéke szépségeit, hogy a téeszesítéskor elvették termőterületeiket. Elhivatott, hisz a termőhelyben, még akkor is hitt, amikor a 90 évek elején szinte egyedüli megszállottként igyekezett bemutatni a tájegység titkait. A jelölt szakmáját mélyen szerető ember, tette hozzá Légli Ottó, aki leszögezte: a Mátra felvirágozásának élharcosa Szőke Mátyás, mögötte rengeteg szép évjárat csodás tétele áll.

A borest borkóstolóval zárult, az Év Bortermelője 2017 cím jelöltjeinek és a Csávossy György Borverseny borászainak legszebb borait kortyolták a vendégek. A finom borokhoz ízletes, hideg és meleg falatokat is felszolgáltak.

borest 02

 

 

Copyright PuzzleMedia 2017