Üde osztrák borok erdei lakomával

Beköszöntött a tavasz, a napsütéstől feléled a természet, egyre több időt tölthetünk a szabadban, a madarak csicsergését hallgatva. Alsó-Ausztriában a tavasz a megújulás évszaka, és persze a friss boroké. És ha majd virágba borul a természet, s méhek döngicsélik körbe a sárgabarack- és körteligeteket, akkor indul be csak igazán a gasztro élet.

 

Vajon milyen lett az új évjárat? – kérdezgetik manapság a borkedvelő sógorok Ausztria-szerte. Már nem kell sokáig várniuk, hogy megízlelhessék a friss borokat, nyitnak ugyanis a pincék és bortrezorok a 800 kilométer hosszú borúton. Számtalan kóstolón lehet megízlelni a hordókban eddig érő, pihenő nedűket.

also aut 01

A Bécsi Erdő termálfürdőinek vidékén három hónapig hatvan pincészet 360 borát kínálja. A Duna mentén és Weinviertelben (április 7. és 8.) a helyi szokások szerint a gazdák társaságában lehet kóstolni, jókat beszélgetni. Kremstal, Kamptal és Traisental borászai április 28-29-én hatalmas, közös kóstolóra várják a borkedvelőket.

Ám nem csak a borok kedvéért érdemes a magyar határhoz közeli régiót felkeresni. Ha április, akkor ugyanis Wachau és sárgabarack-virágzás, majd Mostviertelben körtevirágzás. A két virágba borulás között sokféle gasztronómiai rendezvény várja az ínyencségek kedvelőit. Az egyik legszínvonalasabb a Wachau Gourmet, amit idén április 5-19-e között rendeznek meg. Ugyancsak itt lesz május 5-6-án lesz a Bortavasz rendezvény.

also aut 04

Érdemes feljegyezni a naptárba, hogy júniusban rendezik az ellenállhatatlan Weinviertler Tafeln (Weinvierteli Lakomák) elnevezésű gasztronómiai eseményt, amikor a természetben, a virágzó fák és szőlők árnyékában, a hófehér abrosszal terített asztalok a helyi alapanyagokból készült finomságoktól roskadoznak. A helyi specialitásokkal ötfogásos menü elfogyasztásával lehet megismerkedni.

 

Copyright PuzzleMedia 2017