Kihirdették a Borászok Borásza 2018 döntőseit

Lezajlott az idei Borászok Borásza szavazásának első fordulója. Az első periódus eredménye alapján két tokaji, egy-egy csopaki, boglári és villányi borász jutott a döntőbe. A nemes díjra jelölték a tavaly elhunyt Konyári Jánost is. Az idei győztest április 20-án a New York Hotelben rendezendő díjátadó gálán hirdetik ki.

 

A Borászok borásza díjat 2007-ben alapította Rókusfalvy Pál a Kárpát-medence borászai számára. Az elismerés annyiban különbözik a többi borászoknak szóló díjtól, hogy nem szervezetek szavaznak vagy döntenek, hanem a borászok választják ki maguk közül egy-egy szavazatukkal a legjobbat, a Borászok Borászát. Emiatt az elismerésnek kiemelkedő a presztízse. A címmel anyagi juttatás nem jár.

A Borászok Borásza cím birtokosa az a kiemelkedő minőségű bort készítő személy lehet, akit az elmúlt évek Borászok Borászai egymástól függetlenül a hazai bortermelők 50 legjobbja közé jelölnek. Szavazati joggal az 50 jelölt rendelkezik. 

dubicz 02

A győztest egyszerű, kétkörös szavazással választják. Az első kör után öt jelölt marad állva, közülük választják meg a végső győztest. Szavazategyenlőség esetén a legidősebb jelölőtestületi tag szavazata dönt.

boraszok borasza 02

A Borászok Borásza idei döntőjébe Bárdos Sarolta (Tokaj-Hegyalja borvidék, Nobilis Szőlőbirtok), Bodó Judit (Tokaj-Hegyalja, Bott Pince), Figula Mihály (Balatonfüred-Csopak, Figula Pincészet), Ipacs Szabó István (Villány-Siklós, Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet) és Konyári János (Dél-Balaton, Konyári Pincészet) került. Április 20-án derül ki, hogy ki nyeri a díjat, amikor ünnepélyes gála keretében hirdetik ki a győztest.

Az eddigi nyertesek:

2007: Demeter Zoltán
2008: dr. Lőrincz György
2009: id. Szepsy István
2010: Légli Ottó
2011: Kaló Imre
2012: Györgykovács Imre
2013: Szentesi József
2014: Berecz Stéphanie
2015: Dr. Bussay László
2016: Bacsó András
2017: Jásdi István

Egy másik díjat is kiosztanak április 20-án: a Borászok Barátja elismerést olyan civil személy kaphatja, aki tevékenységével kiemelkedő mértékben képviselte a magyar bor érdekeit és nagyban segítette a magyar borászok munkáját. Idén a díjra Ambrus Lajos írót, Caroline Gilby, Master of Wine szakértőt, Herczeg Ágnes borszakértőt, Kovács Pál borszakírót és Kovacsik Tamást, az Aszú étterem tulajdonosát jelölték.

Fotó: Borászok Borásza, Gourmet Riporter

 

Copyright PuzzleMedia 2017