Villányi borász kapta az első életműdíjat

Tiffán Ede kapta a Magyar Bor Akadémia által idén alapított Életműdíjat, amelyet a villányi borász a parlamentben vehetett át Kövér László házelnöktől. Az Országgyűlés elnöke hangsúlyozta: a rendszerváltás utáni egyik, ha nem a legnagyobb sikertörténet a borászoké, akiknek köszönhetően ismét világhírűvé vált a magyar bor.

 


Amikor Zilai Zoltán, az akadémia elnöke felhívott telefonon és megkérdezte, elfogadom-e a jelölést, meghökkentem, ugyanakkor nagyon jólesett, hogy rám gondoltak, talán nincs olyan kolléga, aki visszautasította volna a díjat – idézte fel Tiffán Ede, mit érzett, amikor a megtisztelő jelölést kapta. Ezt követően azonban napokig kétségek gyötörték, azon vívódott, vajon megérdemli-e a díjat, hiszen a borászat Magyarországon sikerszakma, sokan eredményesek, akik szerinte szintén megérdemelték volna az elismerést.

tiffan parlament 06

A borász kifejtette: nemcsak a rendszerváltás utáni karrierjére büszke, hanem az 1990 előtti, nagyüzemi munkáját sem tagadja meg. A több mint két évtized alatt végigjárta a szakmai ranglétra minden fokát, közben a legrészletesebben megismerte a szakma teljes szegmensét. Az ismereteket akkor tudta leginkább hasznosítani, amikor saját borászatot alapított, később pedig segítőkészen állt a kezdők mellé is tanácsaival.

Beszédében kitért arra is, hogy bár nem örült neki, amikor fia 8 éve a politikusi pályára állt, ma már nagyon büszke arra, hogy nem vallott szégyen a parlamentben sem, és nagy munkát fektetett abba, hogy megszülethessen a második hegyközségi törvény.

Kövér László házelnök felidézte: Tiffán Edével 1998-ban találkozott először, miután a jobboldal megnyerte a választásokat, és az összes borvidéken a kisgazdák, az MDF vagy a Fidesz jelöltje nyert. – Ez így természetes, kommunista nem győzhet borvidéken, mert a borban hazudni nem lehet – kommentálta Kövér László emlékei szerint Tiffán Ede a választási eredményeket.

tiffan parlament 03

A házelnök elmondta, olyan generáció tagja, amely ha jó bort akart inni, bizony jobban tette, ha nagyszüleihez utazott, mert a kereskedelemben kevés minőségi bort lehetett vásárolni. A borivás élményét ezért sokadmagával a rendszerváltás után ismerte csak meg. 

tiffan parlament 05

– A rendszerváltás utáni egyik, ha nem a legnagyobb sikertörténet a borászaté, és a borászoknak köszönhetően a magyar borok újra világszínvonalúak – hangsúlyozta Kövér László. Kijelentette: a hegyközségi törvény jó döntés volt, ám Magyarországon sok sikertörténet várat még magára, amelyek a mentális világban lesznek tetten érhetők a jövő generáció számára – fejezte ki reményét az Országgyűlés elnöke. 

tiffan parlament 01

tiffan parlament 02– Akik egész életüket a szakmáért áldozták fel, megérdemlik, hogy példaképül állítsuk őket. Munkájuk, kitartásuk és eredményük hozzájárult a magyar borágazat fejlődéséhez – mondta Zilai Zoltán, a Magyar Bor Akadémia elnöke. Hozzátette: Tiffán Ede munkája tiszteletet parancsoló, mindig a legmagasabb színvonalú szakmaiságra törekedett. Tetteit a becsületesség és a tisztesség vezérelte.

Zilai Zoltán úgy vélte: a mögöttünk hagyott negyedszázadban nagy utat tett meg a szakma, különösen a minőség javult sokat, nem túlzás, ha azt állítjuk: sikerágazattá vált a borászat. Ez idő alatt az akadémia megalapította az Év Bortermelője díjat, amelyet már 27 alkalommal adtak át, először éppen az ünnepelt, Tiffán Ede kapta.

A rendszerváltáskor a hazai borászatot sikerpályára állítók halántéka mára deresedni kezdett, tette hozzá az elnök, ám sokak mellett már ott áll az utódjuk, így a generációváltás vélhetően nem okoz gondot. A cél, hogy a stafétabot átadása minél eredményesebben megvalósuljon. Az ünnepi eseményen megjelent Jakab István az Országgyűlés alelnöke, Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár és Kiss Eliza miniszteri biztos, valamint számos kiváló borász.

 

Copyright PuzzleMedia 2017