Megdönthetők-e a rózsaszínű tabuk?

Van pár alapvetés a borokkal kapcsolatban, ami széles körben elterjedt. Talán a legismertebb ezek közül, hogy rozéból mindig az aktuális évjáratot érdemes inni. De vajon tényleg így van ez? Hogy megtudjuk, érdemes ellátogatni a rozékat középpontba állító, nyárköszöntő Rosalia Fesztiválra, amelyet május 11. és 13. között rendeznek a Városligetben.

 


A szüret végén már sokan kíváncsiak az új évjárat boraira, így a novemberi Márton-nap szép lassan az újborok ünnepe lett. Az ekkor piacra kerülő borok frissek, ropogósak, könnyedek, jólesik a közelgő tél előtt pár pillanatig még a nyár ízeit élvezni. Az elmúlt pár évben azonban egyre inkább előtérbe kerülnek olyan pincék, ahol a rozét kiemelt figyelemmel kezelik. Ennek is vannak persze gyökerei, hiszen például a provence-i rozék többsége egészen más stílust képvisel, mint az itthon megszokottaké. Ezek a borok sokszor hordós érlelést is kapnak, azaz a termelők szakítanak a kizárólag reduktív eljárással. Bevett gyakorlat a seprőn tartás is, ami komolyabb beltartalmat és krémességet eredményez.

nagygombos 02

Ezeket a borkészítési módszereket követi a Mátrai borvidéken dolgozó Nagygombos Borászat is. A birtok alapjait még idősebb Gál Tibor rakta le, az ő kísérletező kedvének köszönhetően telepítettek egy francia fajtát, a gamay noirt a birtokra. A pince alapvetően a rozékra helyezi a hangsúlyt, minőségben is magasra helyezve a lécet. – Odafigyelünk a szőlőre, hiszen a rozéknál ugyanúgy igaz, hogy csak a legjobb alapanyagból készülhet jó bor. A szüret után nem siettetjük a borászati folyamatokat, hagyunk időt a bornak. Ezzel például a felhasznált derítőszer mennyiségét is minimalizálni tudjuk, hiszen idővel a bor magától is letisztul. Emiatt rozéink általában csak a szüretet követő tavasszal kerülnek forgalomba – meséli a mátrai birtok borásza, Takács-Barta Anna.

nagygombos 03

 

Hozzáteszi, hogy a részben hordós érlelésű gamay noir rozéjuk például többéves korában is élményt nyújt, van olyan éttermi partnerük, aki most is a 2015-ös évjárattal dolgozik, annyira megkedvelte. Úgy véli, általában tapasztalható egy kis idegenkedés az évjáratos rozékkal kapcsolatban, ezért úgy gondolták, idén a Rosalia és a Gourmet fesztiválon is lehetőséget adnak, hogy az érdeklődők három évjáratból is megkóstolhassák a borunkat.

 

Copyright PuzzleMedia 2017